BiH
0

Ispunjeni svi uslovi da UIO počne s raspodjelom sredstava

FENA
Dok Ministarstvo finansija i trezora BiH upozorava da Uprava za indirektno oporezivanja BiH (UIO BiH) vrši raspodjelu sredstava entitetima bez ikakve osnove, u Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da je ova raspodjela legitimna.

"Raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u toku 2012. UIO je izvršila nakon što je u Službenom glasniku BiH objavljena, od Vijeća ministara BiH, Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - mart 2012. i nakon što je Uprava dobila tumačenje te odluke od Vijeća ministara BiH u kojem se kaže da je Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH zasnovana na podacima o izvršenju budžeta institucija BiH za 2011., odnosno na odobrenom budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. i zaključcima usvojenim na 17. sjednici Predstavničkog doma PSBiH. i zaključcima sjednice Doma naroda PSBiH", pojašnjeno je Feni iz UIO BiH.

U Upravi tvrde da je odobrenim budžetom BiH za 2011. potvrđeno da prihodi od indirektnih poreza za finansiranje institucija BiH u 2011. godini iznose 689 miliona KM.

"Na ovaj način bili su ispunjeni uslovi da UIO počne s raspodjelom prihoda od indirektnih poreza u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima", tvrde iz UIO BiH.

Ovo su, pojašnjeno je, u svojim dopisima potvrdili i Ministarstvo finansija Federacije BiH i Ministarstvo finansija Republike Srpske.

" Posebno ističemo da se UIO BiH po pitanju raspodjele prihoda od indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO već tri puta službenim dopisima obraćala Ministarstvu finansija i trezora BiH. Prvi put 13. decembra 2011., drugi put 30. decembra 2011. i treći put 10. januara 2012. Do danas u Upravu nije stigao odgovor i stav Ministarstva finansija i trezora BiH ni na jedan od tri poslata dopisa iz UIO", potvrdio je Feni glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Podsjetio je da osim objavljene Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012., a koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i tumačenja te Odluke od Vijeća ministara BiH, Uprava nije dobila nijedan zvanični akt od bilo koje druge institucije iz BiH koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.