{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispunjeni svi uslovi da UIO počne s raspodjelom sredstava

F
18.1.2012. u 13:54
0
0
Ispunjeni svi uslovi da UIO počne s raspodjelom sredstava
0
Ispunjeni svi uslovi da UIO počne s raspodjelom sredstava
Dok Ministarstvo finansija i trezora BiH upozorava da Uprava za indirektno oporezivanja BiH (UIO BiH) vrši raspodjelu sredstava entitetima bez ikakve osnove, u Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da je ova raspodjela legitimna.
"Raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u toku 2012. UIO je izvršila nakon što je u Službenom glasniku BiH objavljena, od Vijeća ministara BiH, Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - mart 2012. i nakon što je Uprava dobila tumačenje te odluke od Vijeća ministara BiH u kojem se kaže da je Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH zasnovana na podacima o izvršenju budžeta institucija BiH za 2011., odnosno na odobrenom budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. i zaključcima usvojenim na 17. sjednici Predstavničkog doma PSBiH. i zaključcima sjednice Doma naroda PSBiH", pojašnjeno je Feni iz UIO BiH.

U Upravi tvrde da je odobrenim budžetom BiH za 2011. potvrđeno da prihodi od indirektnih poreza za finansiranje institucija BiH u 2011. godini iznose 689 miliona KM.

"Na ovaj način bili su ispunjeni uslovi da UIO počne s raspodjelom prihoda od indirektnih poreza u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima", tvrde iz UIO BiH.

Ovo su, pojašnjeno je, u svojim dopisima potvrdili i Ministarstvo finansija Federacije BiH i Ministarstvo finansija Republike Srpske.

" Posebno ističemo da se UIO BiH po pitanju raspodjele prihoda od indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO već tri puta službenim dopisima obraćala Ministarstvu finansija i trezora BiH. Prvi put 13. decembra 2011., drugi put 30. decembra 2011. i treći put 10. januara 2012. Do danas u Upravu nije stigao odgovor i stav Ministarstva finansija i trezora BiH ni na jedan od tri poslata dopisa iz UIO", potvrdio je Feni glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Podsjetio je da osim objavljene Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012., a koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i tumačenja te Odluke od Vijeća ministara BiH, Uprava nije dobila nijedan zvanični akt od bilo koje druge institucije iz BiH koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: