{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispunjeni snovi mališana: Obnovljena osnovna škola u Vitezu

4.4.2014. u 20:01
185
36
Ispunjeni snovi mališana: Obnovljena osnovna škola u Vitezu
185
Učenike i nastavnike Osnovne škole "Vitez" u Vitezu usrećila je moderno opremljena nova zgrada ove škole i dala im dodatni podstrek za nove uspjehe.
Učenici ove škole umjesto malih, zagušljivih učionica punih vlage sada imaju moderne prostorije s projektorima, kompjuterima i ostalom potrebnom opremom, zahvaljujući Turskoj vojnoj misiji u Bosni i Hercegovini, koja djeluje u okviru EUFOR-a.

Prema odluci Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a u okviru strategije "dvije škole pod jednim krovom", od 2000. godine nastava za bošnjačku djecu odvija se u istoj školi u koju idu i hrvatska djeca, ali u odvojenim prostorijama. Međutim, zbog povećanja broja bošnjačkih povratnika u Vitez, povećao se i broj djece u toj školi. Odvojene prostorije nisu bile dovoljne za školovanje djece i donesena je odluka da se izgradi još jedan sprat škole u Vitezu.

Tako je Turska vojna misija u BiH započela radove za obnovu OŠ "Vitez" u novembru prošle godine, a ceremonija svečanog otvaranja je održana danas, 4. aprila. Ovu svečanost uveličali su sami učenici, bivši i sadašnji nastavnici, političke ličnosti i druge zvanice.

U školi je postavljena nova stolarija, ugrađena fasada, ograde, kao i grijanje i ostali instalacioni radovi, nakon čega je uslijedilo opremanje novih učionica namještajem, školskim priborom i tehničkom opremom.

Turska vojna misija u BiH, koja konstantno pomaže edukaciji, u ovaj projekt je uložila 300.000 eura. Direktor, nastavnici, učenici, roditelji, građani, nisu krili zadovoljstvo novom zgradom, koja je svojim izgledom doprinijela i poboljšanju izgleda cijelog grada.

Kako je istaknuo načelnik Općine Vitez Advan Akeljić, projekt je od velikog značaja za omladinu i za nove naraštaje u Vitezu. On je rekao da je škola dobila kapacitete koje lokalne i kantonalne vlasti ne bi mogle omogućiti dugo vremena.

"Svesrdno se zahvaljujem Turskoj vojnoj misiji u BiH i Republici Turskoj na realizaciji ovog projekta, koji je od ogromnog značaja za mlade generacije", rekao je Akeljić.

Jedan od direktora Osnovne škole Vitez Armin Imamović pojasnio je da je sanacija škole krenula 2010. godine, uz pomoć vlade Srednjobosanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, a zatim je 2012. godine uslijedila izgradnja drugog sprata.

"Iz federalnog budžeta vidjeli smo da nema novca za nastavak radova, pa smo potražili pomoć. Uspostavljen je kontakt sa Turskom vojnom misijom u BiH, koja je, u moru ostalih projekata, prepoznala da djeca ovdje imaju najgore uvjete. Još uvijek ne možemo da vjerujemo da je sve završeno i da sve ovako izgleda, kao da sanjamo. Postali smo jedna od modernijih i opremljenijih škola u kantonu, a vjerovatno i šire, zbog čega se zahvaljujem svima koji su nam pomogli", izjavio je Imamović.

Zbog broja djece i skučenog prostora uprava škole bila je prisiljena od jedne učionice napraviti dvije, a izvođenje nastave bilo je moguće samo zahvaljujući upornosti nastavnog osoblja i roditelja. Sada djeca uživaju u prostranim učionicama, gdje nisu primorana sjediti po troje ili četvero u klupi, kao ranije.

Amira Serdarević je majka dvoje djece koja pohađaju OŠ "Vitez", a i sama je završila ovu školu prije više decenija. Njen sin Jasmin krenuo je u prvi, a drugi sin Ajdin završava osmi razred.

"Djeca prije nisu imala opremu, a vidim sada imaju i kompjutere. Kupatila su, recimo, isto bila katastrofalna. Ja, kao majka, presretna sam što mi djeca sada imaju te uvjete, a ne kao prije, idu u školu, a kao i da ne idu", rekla je Serdarević, a njen sin Jasmin je kazao da mu se "sve najviše sviđa" u novoj školi.

Jedan od njih je učenik sedmog razreda, Nedim Horić, kaže da su uvjeti ranije bili katastrofalni za učenike. Prema njegovim riječima, u učionicama je bilo zagušljivo i nisu imali prostora između klupa ni za prolaz.

"Često smo zapinjali jedni za druge u razredu, jer nismo imali kuda proći. Ovo je naš životni san, imamo kabinete, kompjutere... Sada volim ići u školu", kaže Nedim, dok njegova prijateljica Nejra Poparić, koja ide u peti razred, kaže da dobri uvjeti u novoj školi daju motivaciju učenicima da postižu bolje rezultate i ocjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: