BiH
65

Školsku godinu u Vrbanjcima gubi 136 djece, nastavljaju se pritisci na roditelje

Piše: E. G.
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Priča o školi u Vrbanjcima i bošnjačkoj djeci koja nisu pohađala nastavu u ovoj školskoj godini za Ministarstvo obrazovanja RS-a je završena za ovu školsku godinu, izjavio je jučer ministar Goran Mutabžija.

Djeca koja nisu pohađala nastavu zbog toga što nemaju nacionalnu grupu predmeta gube godinu i morat će ponovo pohađati isti razred.

"Priča o školi u Vrbanjcima je, nažalost, za nas završena. U aprilu smo i mi se tim pitanjem više nećemo baviti", rekao je Mutabdžija jučer za agenciju Fena, ponovivši da ovaj problem "ispolitiziran“.

S druge strane roditelji djece iz Vrbanjaca i dalje kategorično negiraju da slučaj ima veze s politikom. Napominju da su ispunjeni svi preduvjeti da djeca povratnika izučavaju nacionalnu grupu predmeta te da im je prethodni ministar Anton Kasipović obećao ostvarivanje tog prava. U područnoj školi u Vrbanjcima je gotovo 53 posto bošnjačke djece i na osnovu toga imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Kasipović obećao, Mutabdžija nije ispunio

"Školsku godinu u Vrbanjcima gubi 136 djece. To su djeca različitog uzrasta, od prvog do devetog razreda. Roditelji su i dalje svakog dana pred školom ujutro na protestima, ali ništa nije učinjeno da se ispoštuje naše pravo na obrazovanje djece na maternjem jeziku. Ova djeca od 12. juna prošle godine nisu sjela u školske klupe", kaže u razgovoru za Klix.ba Nedžad Smajlović, jedan od roditelja iz Vrbanjaca.

Roditelji su i ranijih godina održavali proteste upozorenja te kontaktirali s bivšim ministrom Kasipovićem te je slučaj trebao biti pozitivno riješen.

"Vjerujem da bi Kasipović to riješio da je ostao ministar. On je kazao da su ispunjeni svi uvjeti da dobijemo ono što tražimo. Mutabdžija je jučer kazao da je sve ispolitizirano. To nema veze s mozgom. Mi smo obični građani koji traže svoja prava i ne zanima nas politika, niti bilo koja stranka u ovoj priči. Kamo sreće da su naši političari iz SDP-a, SBB-a, SDA i drugi, više 'zagrizli' da riješe ovaj problem. Da su htjeli već bi ga riješili. Očito nemaju interes. Razočarani smo u lidere tih stranaka, a sad idu izbori pa će tražiti naše glasove", dodaje Smajlović.

U toku je upis djece u novu školski godinu. U prvi razred devetogodišnje škole upisuju se djeca koja su navršila pet i po godina, odnosno 1. septembra 2014. godine će imati punih šest godina. Ove godine bi se u tamošnju školu trebao upisati veći broj djece povratnika, što će povećati broj bošnjačke djece u školi, a time i šansu za ostvarivanje nekih prava. Navodno, prema tvrdnjama nekih roditelja povratnika, u školi su ih nagovarali da ne upisuju svoju djecu od 5,5 godina, jer nisu spremna.

Neka zakon bude isti za sve

"Roditelje koje su bili jučer i prošle sedmice u školi su ubjeđivali da ne upisuju djecu koja su navršila 5,5 godina. Neki roditelji su se žalii na to. Mi smo jučer poslali dopis OHR-u i OSCE-u kako bi ih upozorili na to. Ako ima 20 djece za prvi razred, neka se upiše 20. Neka zakon bude za sve isti", kaže Smajlović.

Područna škola u Vrbanjcima, zajedno sa školama u Zabrđu i Vaganima, pripada Osnovnoj školi "Sveti Sava", sa sjedištem u Kotor Varoši. Prije rata je škola u Vrbanjcima funkcionirala odvojeno. Roditelji u Vrbanjcima kažu kako ima sasvim dovoljno učenika da ta škola bude ponovo samostalna.

"Povratnici su došli na svoja ognjišta u velikom broju. Imamo odlične odnose s komšijama Srbima i Hrvatima, ali vlast je ta koja pravi probleme. Ukoliko bude 16 odjeljenja (sada ih ima 15. op. a.) mi imamo pravo na samostalnu školu. Onda ćemo tražiti i novog direktora, koji po nekoj logici treba biti Bošnjak, međutim oni ne razmišljaju uopće o tome. Spajaju po dva odjeljenja da se škola ne odvoji", objašnjava Smajlović.

Zahid Opakić, roditelj iz Vrbanjaca, čije dijete ima pet i po godina za Klix.ba kaže da bi danas trebao ići u školu upisati dijete te da ne može govoriti o tome postoje li pritisci na roditelje ili ne dok se sam uvjeri u to.