BiH
0

Ispunjena najveća želja đaka pješaka iz Goražda

Anadolija
Sanid Ramović (Foto: Anadolija)
Sanid Ramović (Foto: Anadolija)
Želja 15-godišnjeg Sanida Ramovića, đaka pješaka iz sela Pacjani kod Goražda, čija ispovijest je izazvala pažnju u cijeloj regiji, da njegova porodica dobije motokultivator, ostvarena je prije desetak dana.

Za razliku njegovih vršnjaka, koji do 15. godine već znaju sve operacije na računaru, prate modu, trendove, izlaze i druže se, Sanid nema računara, ne igra igrice, ne izlazi...

On nakon školskih obaveza mora pomagati roditeljima na njivi ili u štali. Zato je njegova najveća želja i bila da otac, demobilizirani borac Hajro, dobije motokultivator, jer žive od poljoprivrede, piše agencija Anadolija.

Kako kažu Ramovići, zahvaljujući revnosti jedne službenice Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, koja je, vidjevši Anadolijin tekst, samoinicijativno pokrenula cijelu operaciju pomoći goraždanskoj porodici, ispunjena je velika želja ovom malom heroju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ta žena dobrog srca nam je jednim telefonskim pozivom objasnila procedure kako da apliciramo za pomoć, jer, inače, nikada ranije nismo dobili ništa. Ubrzo nakon toga, evo, ta prijeko potrebna mašina našla se u našoj avliji. Ispunjena je moja najveća želja. Već pomalo radimo s motokultivatorom i veoma mi je drago što ima ljudi koji mogu i pomažu", kazao je Sanid i dodao da će motokultivator biti od velike pomoći njemu i njegovoj porodici prilikom obrađivanja zemlje.

Sanid je tokom razgovora podsjetio i na to da je, nakon što je objavljena priča o njemu, iz Centra savremenih inicijativa u Sydneyju (Australija) na poklon dobio bicikl mountain-bike s kacigom, kao i kompletnu zimsku odjeću od Sandre Paurević iz Teslića.

"Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli na razne načine. A posebno onima koji su nam pomogli da dobijemo motokultivator", dodao je Sanid.

On je danas učenik drugog razreda Srednje mašinske škole u Goraždu.

Osnovnu školu završio je pješačeći kroz šume i nepristupačne krajeve. Snijeg, kiša i hladnoća nisu ga omeli u namjeri da se školuje, jer želi da se jednog dana zaposli i čestito živi.