{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijateljstvo policajca iz Goražda i djevojčice Anike dirnulo srca mnogih

15.5.2013. u 16:16
3.258
33
Prijateljstvo policajca iz Goražda i djevojčice Anike dirnulo srca mnogih
3.258
Prijateljstvo policajca iz Goražda i djevojčice Anike dirnulo srca mnogih
Sanjin Rašidović i Anika
Facebook status Sanjina Rašidovića, policajca iz Goražda, dirnuo je u srca mnogobrojne građane u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Naime, on u njemu govori o svom odnosu prema šestogodišnjoj Romkinji Aniki, koju svakodnevno sreće na ulicama grada na Drini dok prosi.
Rašidović je svoju priču o maloj Aniki jučer objavio na svom Facebook profilu, a već danas ima više od 9.000 likeova i 1.600 shareova. O čemu govori njegov status, pročitajte ispod.

"U posljednje vrijeme u gradu se pojavila mala Romkinja Anika (ili kako reče ima još jedno ime, ali ga ne zna), sa kojom sam postao "drug", često progovorimo po koju riječ, a natjerala me je na razmišljanja gledajući nju i djecu/unučad mojih prijatelja. Vesela je svako jutro, ponekad nenaspavana, uvijek bosonoga, neuredne kose, ali urednog svakodnevnog obilaženja oko stolova, tražeći pola marke. Prije par dana je moja "drugarica" sva sretna došla da mi pokaže novu gumenu narukvicu oko ruke", stoji na početku statusa.

"Nekoliko dana poslije, pokazuje mi ponosno novu sa plastičnim privjeskom. Sa tim je sretna. Anika ima 5 ili 6 godina, ne zna ni ona, nije upisana u knjige rođenja, ima nekoliko braće i sestara. Nije birala, ali je dobila nesreću da je tako rođena, pa trči bosonoga oko stolova, neće ići u školu, noću stanuje u kartonskoj kutiji bez struje, vode, televizora, računara. Nema brigu da li će joj roditelji dopuniti račun jer nema mobilni telefon. Sretna je kad nije gladna", napisao je Rašidović na Facebooku.

"Nakon naših svakodnevnih pozdrava 'Sohi - Soccere' na romskom jeziku: 'Zdravo - Kako si', ispriča se sa nama kao velika. Ponekad ima ljutnju kada joj kažemo Nino, Jasenko ili ja da ode da se umije, ili hoćemo da joj obrišemo uprljane ručice maramicama, ali posluša i to strpljivo čekajući da dobije od nas neku 'markicu' ili nešto za pojesti. Nije lukava, ako nešto jede dođe i upita me jesam li gladan nudeći mi pola sendviča. Kada je odvedem da jede, kaže ne zna koristiti viljušku i nož. Ako je žedna, zadovoljna je i sa časom vode, mada ponekad ponosno u prolazu mahne flašicom soka", stoji ispod slike na kojoj je i mala djevojčica.

"Anika ili već kako se već zove, ne zna slova, ne zna šta su igrice za računar, nema roditelje koji je svaki dan voze autom u školu, ne zna kakav je problem kada nema WiFi mreže, neće nikad ići da učestvuje na školskoj priredbi gdje će ponosni roditelji, rodbina i komšije da je gledaju u novoj haljinici. Nju niko ne uči da čita i piše, ona nema dom, a nema ni haljinu", navodi Rašidović.

"Nije imala, ali ima... Danas smo je ja i moj drug Nino sreli i ona je sretna pričala sa nama kako joj je drago sto ima prijatelje kao mi... Otišli smo u radnju, Anika je ponosno odabrala pantalone i haljinicu, umila se vlažnim maramicama i bila je prava djevojčica. Kasnije sam je sreo i rekla mi je da je našla baletanke koje joj se sviđaju i onda smo i njih kupili sa čarapicama iste boje, pa mi je sva sretna ispričala kako joj govore 'kako si se sredila' i ponosno je šetala sa mnom", piše ovaj goraždanski policajac.

"Kada sam kasnije, u jednom meni posebno lijepom društvu pio kafu, došla je i opet obrisala lice vlažnim maramicama, ponosno, naučila je to da radi, a na malenim prstićima pokazivala da je nalakirala nokte... Ipak, mnogi od nas možemo naučiti od nje. Ona ima iskren osmjeh, kada je sretna to i pokaže, nema maske na licu kao većina ljudi, ne zna biti licemjer, ona se bori da preživi...", navodi Rašidović.

"Odrastat će na ulici, bosonoga, spremati se za borbu sa životom na ulici, jer nije imala sreću da ima roditelje koji imaju normalnu kuću, normalan odgoj... Nju odgajaju ljudi na ulici kako se ophode prema njoj, neko drsko, neko lijepo,ali ona ne mari za vaše brige što ste ljuti, zbog vaših 'problema' jer morate ići svaki dan na dobro plaćen posao, niste otišli kod frizera, kozmetičara, niste platili ratu kredita na vrijeme za neki možda bespotrebni svoj prohtjev".

"Ona je samo jedna djevojčica koja se bori da preživi. Niti jedan frizer ne želi da je odvedem da je sredi...I žao mi je Anike i takve djece, koja su najslađa u tim godinama, kada postavljaju milion pitanja, ali na njena pitanja niko joj ne daje odgovor...Svi će je otjerati, a ona će i dalje neumorno morati obilaziti ulice i stolove da preživi".

Moja "drugarica" Anika je pravi borac, volio bih kada bi neka porodica mogla da je udomi, da kao i svi mi ima svoje snove... Sretno joj bilo i neka je sreća prati", stoji na kraju Facebook statusa goraždanskog policajca Sanjina Rašidovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: