Špirić o Vijeću ministara
0

Ispunjen vlastiti program sa 65 posto

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je danas, na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o radu te institucije u 2009. kazao da su ispunili vlastiti program rada sa 65 posto, napominjući da je moglo i bolje „da je bilo više globalnog sporazuma i kompromisa unutar BiH“.

"Opredijeljeni smo da svaki dogovor unutar stranaka parlamentarne većine realizujemo u interesu građana BiH. To je naše opredjeljenje i za narednu godinu“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Vijeće ministara BiH je u toku ove godine održalo 37 redovnih i četiri tematske sjednice posvećene Evropskoj uniji i NATO integracijama.

"Do sada je usvojeno 59 prijedloga zakona, a u programu je bilo 97. Znači 61 posto zakonske legislative Vijeće ministara je usvojilo i proslijedilo u parlamentarnu proceduru“, kazao je Špirić dodajući da je usvojeno i 12 od 19 strategija, 11 od 17 akcionih planova, više od 280 odluka...

Istaknuo je da je Vijeće ministara ove godine na vrijeme proslijedilo prijedlog budžeta institucija BiH za 2010. Predsjedništvu BiH.

"Žao mi je što ponekad ima dosta politikantstva koje prati usvajanje budžeta. I ovaj put sam bio u pravu kada sam u okviru Fiskalnog vijeća i Vijeća ministara BiH govorio o okviru budžeta institucija vlasti BiH. On je za negdje sedam miliona KM manji nego za prošlu godinu i mislim da je i ovaj novi prijedlog Predsjedništva BiH sačuvao okvir koji je predložilo Fiskalno vijeće“, kazao je Špirić.

Dakle, dodao je, unutrašnjim uštedama na materijalnim troškovima i preraspodjelama osigurano je dopunskih 24 miliona KM za izbjegle i raseljene osobe. To se, po njegovim riječima, moglo uraditi i bez mnogo politikanstva koje inače prati raspravu kad je budžet u pitanju.

"Što se tiče Vijeća ministara uradili smo sve da bi građani BiH bili na 'bijelom šengenu'. Nažalost, druge institucije nisu uradile svoj dio posla. Zadužio sam šefa ekspertskog tima interresorne radne grupe da pripremi informaciju i ponovno signira one institucije koje bi trebale da ispune preostali dio obaveza kako bi građani BiH polovinom naredne godine bili na 'bijelom šengenu'“, kazao je Špirić.

Dodao je da je ostalo još veoma malo stvari koje treba uraditi - jedne se odnose na entitetske, a druge na državne institucije vlasti.