BiH
0

Ispred BBI-a doček Nove godine, nastupit će domaći izvođači

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradska uprava Grada Sarajeva još pregovora s određenim partnerima i sponzorima u vezi s organiziranim dočekom Nove godine u glavnom gradu BiH. Po okončanju pregovora, najvjerovatnije tokom ove sedmice, javnost će biti upoznata o zvaničnim informacijama o konačnoj odluci, rečeno je Feni u Gradskoj upravi.

"Za sada možemo reći da će biti organiziran centralni program ispred BBI centra - na Trgu djece Sarajeva s domaćim izvođačima, kao i dječiji program koji će činiti predstava i dodjela paketića. Također, Grad Sarajevo će ove godine biti počasni pokrovitelj Sarajevo Holiday marketa koji ima za cilj doprinijeti kreiranju istinskog prazničnog ugođaja, kako za građane Sarajeva, tako i za sve turiste koji Sarajevo posjećuju u vrijeme novogodišnjih praznika", ističu iz Gradske uprave.

Treći Sarajevo Holiday market bit će održan na Trgu oslobođenja "Alija Izetbegović" od 12. decembra 2013. do 14. januara 2014. godine uz mnoštvo zabavnih događaja koji će upotpuniti zimsku ponudu grada.

Grad Sarajevo kao tradicionalni organizator javnog dočeka Nove godine će sigurno, i ovaj put, zajedno sa svojim partnerima, građanima kao i turistima koji će doći iz regije i šire, pružiti dobru zabavu i provod na otvorenom.

Očekuje se dolazak turista, pogotovo mladih iz Hrvatske (najviše Dalmacije), Crne Gore, Slovenije, Srbije, zapadne Evrope te dijaspore.

"Što se tiče informacije o ranijim iskustvima, online izdanje Zadarskilist je napisao da je Zadranima Sarajevo bilo hit destinacija za doček Nove 2013.", podsjećaju iz Gradske uprave.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić u izjavi Feni navodi također i da mnogobrojni ugostiteljski objekti na području Grada organizuju novogodišnji program za svoje goste, a kombinaciju skijanja i dočeka Nove godine nude i hoteli na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini.

"Brojne turističke agencije iz regiona i ove godine u svojoj ponudi imaju trodnevne i četvorodnevne aranžmane dočeka Nove godine u Sarajevu, uz planirani obilazak grada i izlete, veoma često i do Mostara", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Prema njenim riječima u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika se povećava broj stranih turista u gradu i uglavnom se radi o turistima iz regiona.

"Mimo turističkih agencija, individualno dolazi i veliki broj mladih ljudi, koji Novu godinu žele dočekati baš u Sarajevu", navodi glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Najpoznatiji sarajevski hoteli već su ponudili konkretne sadržaje i aranžmane za doček Nove godine, uz nastupe poznatih bh. estradnih umjetnika.

Tako će „kraljica sevdaha“ Hanka Paldum nastupiti u novogodišnjoj noći u hotelu „Europa“, u aranžmanu po osobi u visini od 200 KM, dok zainteresirani doček Nove godine u hotelu Radon Plaza mogu rezervirati na dva mjesta s različitim sadržajima po cijeni od 100 KM, hotel „Holiday“ ove godine neće imati organizirani doček Nove godine, ali, kako ističu iz marketinga Hotela , očekuju da će za novogodišnje praznike imati sve popunjene kapacitete.

Na olimpijskoj planini Bjelašnica, hotel „Maršal“ je pripremio višednevne novogodišnje aranžmane, dok se za samu novogodišnju noć može rezervirati doček po cijeni od 100 KM.