BiH
0

Ispraćaj vojnika u Afganistan: Vratite se živi i zdravi, a BiH predstavite najbolje što možete

Anadolija
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U misiju podrške miru "Odlučna misija", u Afganistan je danas iz kasarne Dubrave kod Tuzle ispraćeno 45 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koji će u sastavu američkog kontingenta u bazi Bagram narednih šest mjeseci obavljati svoje zadatke.

Ova Pješadijska jedinica iz sastava Pete pješadijske brigade OS BiH, u čijem su sastavu i četiri žene, proteklih je mjeseci prošla rigorozne pripreme i, prema najavama njihovih nadređenih, u Afganistan odlaze potpuno spremni.

"Ovo je kraj ozbiljnih i zahtjevnih priprema i početak izvršenja misije. Spremnost pripadnika potvrdili smo ocjenjivanjem, a vrhunac je bojevo gađanje koje smo radili 24. novembra. Jedinicu smo opremili u skladu sa mogućnostima, a pripadnicima OS BiH koje danas ispraćamo poručujem da sačuvaju svoje jedinstvo i vjeru jednih u druge. Ne smiju zaboraviti da tamo predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, OS BiH i Petu pješadijsku brigadu. Oni će tamo pored sebe imati pripadnike prijateljskih snaga i vojnike iz Sjedinjenih Američkih Država", izjavio je brigadni general Kenan Dautović, te vojnicima poželio sreću, uz "naredbu" da se vrate živi i zdravi.

General pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, uvjeren je da kod vojnika koji odlaze u misiju nema straha, te ističe da su vojnici iz BiH sve svoje zadaće ispunjavali sa vrhunskim rezultatima.

Prema riječima brigadnog generala Giselle M. Wilz, komandanta NATO Štaba u BiH, ovi će "momci učestvovati u multinacionalnom okruženju koje mnogo znači i za BiH i za cijeli svijet".

Nakon svečanog dijela ceremonije, vojnici su se kratko družili, a zatim pozdravili sa članovima svojih porodica i prijateljima.

"Ponosan sam što neko iz moje porodice odlazi u ovako važnu misiju, jer ovo su momci i djevojke koji su zadovoljili visoke kriterije", izjavio je Zdenko Prkić.

Ovo je na dobrovoljnom principu četvrti kontingent iz sastava brigade kojom Dautović komanduje koji se upućuje u misije mirovne podrške.