FBiH
0

Isplata decembarskih penzija 5. januara

FENA
Isplata decembarskih penzija u Federaciji počet će 5. januara, saopćeno je danas iz Federalnog zavoda PIO.

Isplatni koeficijent ostaje isti, 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima.

Penzije za decembar primit će više od 355 hiljada korisnika, za šta će Federalni zavod morati osigurati 130 miliona KM.

Od Vlade Federacije BiH se očekuje da uplati svoj dio od sedam miliona KM na ime troškova isplate tzv. beneficiranih penzija.

Ocjenjujući rezultate isplate penzija u ovoj godini, Upravni odbor Zavoda PIO je podsjetio na sve teškoće koje su pratile redovnu isplatu penzija.

Ostvareni su znatno manji prihodi od planiranih.

Istovremeno, broj penzionera je u proteklih 11 mjeseci povećan za 13.802 nova korisnika dok je bez posla ostalo više od 50 hiljada radnika.

"Ipak, pozitivna je činjenica da će u jednoj vrlo teškoj recesijskoj godini biti isplaćeno svih 12 penzija, istina, bez povećanja, ali i smanjenja isplatnog koeficijenta za više od 334.560 redovnih penzija", saopćeno je iz Zavoda.

Upravni odbor je upozorio da se u ovakvim uvjetima, oslanjajući se samo na vlastite prihode od doprinosa, bez finansijske pomoći iz budžeta Federacije BiH neće moći održati dosadašnji nivo isplate penzija u idućoj godini.

Zatraženo je od Vlade da osigura 370.775.748 KM na osnovu akumuliranog duga za isplatu penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima iz ranijih godina i obaveze Vlade Federacije BiH za isplatu tzv. beneficiranih penzija u 2010. godini.