RS
0

Isplaćivali naknade mimo zakona i školarine bez osnova

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a tokom 2009. isplatilo naknade za posebne rezultate rada u iznosu 51.992 KM, od kojih 21.456 KM kontinuirano tokom godine, što nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave RS-a.

Mimo zakona radilo se i prilikom plaćanja naknada za povećanje obima posla zbog zamjene odsutnih po osnovu bolovanja.

Primjedbe revizora odnosile su i na činjenicu da pomoć općinama i pravnim osobama od 690.000 KM nije planirana radi favorizovanja realnih prioriteta i zakonskih pretpostavki, koje bi Ministarstvo trebalo da zastupa.

“Najveći dio sredstava je utrošen (kao i prethodnih godina) u decembru 2009. i početkom 2010. zbog čega do kraja revizije nisu obezbijeđeni izvještaji o namjenskom trošenju sredstava”, navodi se u revizorskom izvještaju o radu ovog ministarstva.

Zaposlenim radnicima u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju plaćana je i školarina iako, konstatira revizija, posjeduju odgovarajuću stručnu spremu.

Također, za dio nabavki (održavanje opreme i revizije projekata za obnovu vjerskih objekata) Ministarstvo nije provodilo procedure propisane Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Naknade za posebne rezultate rada u tom resoru pravdaju poslovima oko izdavanja licenci, koji se, kako tvrde, obavlja poslije radnog vremena.