{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Isplaćivali naknade mimo zakona i školarine bez osnova

F
23.8.2010. u 14:01
0
0
Isplaćivali naknade mimo zakona i školarine bez osnova
0
Isplaćivali naknade mimo zakona i školarine bez osnova
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a tokom 2009. isplatilo naknade za posebne rezultate rada u iznosu 51.992 KM, od kojih 21.456 KM kontinuirano tokom godine, što nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave RS-a.
Mimo zakona radilo se i prilikom plaćanja naknada za povećanje obima posla zbog zamjene odsutnih po osnovu bolovanja.

Primjedbe revizora odnosile su i na činjenicu da pomoć općinama i pravnim osobama od 690.000 KM nije planirana radi favorizovanja realnih prioriteta i zakonskih pretpostavki, koje bi Ministarstvo trebalo da zastupa.

“Najveći dio sredstava je utrošen (kao i prethodnih godina) u decembru 2009. i početkom 2010. zbog čega do kraja revizije nisu obezbijeđeni izvještaji o namjenskom trošenju sredstava”, navodi se u revizorskom izvještaju o radu ovog ministarstva.

Zaposlenim radnicima u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju plaćana je i školarina iako, konstatira revizija, posjeduju odgovarajuću stručnu spremu.

Također, za dio nabavki (održavanje opreme i revizije projekata za obnovu vjerskih objekata) Ministarstvo nije provodilo procedure propisane Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Naknade za posebne rezultate rada u tom resoru pravdaju poslovima oko izdavanja licenci, koji se, kako tvrde, obavlja poslije radnog vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: