BiH
3

Ispitivači: Nema polaganja vozačkih ispita dok ne dobijemo obećano

Piše: D. Brkić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Licencirani ispitivači u Tuzlanskom kantonu su sredinom prošle sedmice prestali izlaziti na završne vozačke ispite, jer u posljednjih osam mjeseci od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta nisu dobili predviđene novčane naknade.

Ipak, tajnom anketom u resornom ministarstvu, trećina anketiranih ispitivača odlučila je nastaviti održavati vozačke ispite iako im nije rečeno kada će dobiti novac za obavljeni posao.

"Imamo informaciju kako je trećina ispitivača pristala raditi bez obzira na to što se obavljeni posao ne plaća. Nema šanse da nastavimo raditi dok se ne ispoštuje ono što smo potpisali 2012. godine", navode licencirani ispitivači s područja TK, koji su i dalje u štrajku.

Oni navode kako su u resornom ministarstvu zainteresovani samo za monolog, ne i dijalog. Od takse koju uplaćuju kandidati dvije trećine bi trebale ići u budžet TK, a jedna trećina se uplaćuje ispitivačima. Međutim, ispitivači od marta prošle godine nisu dobili novčane naknade, a resorno ministarstvo je odlučilo na polaganju vozačkih ispita angažovati minimalan broj ispitivača.