Pregovori se nastavljaju
23

Ismet Lulić: Sve smo bliže formiranju vlade u HNK koju će činiti i SDP

A. Ku.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Pregovori oko formiranju vlasti u HNK i dalje traju. Iako nakon današnjeg sastanka između kantonalnih lidera HDZ-a i političkog bloka koji čine SDP, NiP i DF nije postignut dogovor, potvrđeno je da su stranke sve bliže formiranju nove vlade.
Nastavak razgovora se očekuje sutra ili prekosutra.

Predsjednik KO SDP-a HNK Ismet Lulić rekao je da vjeruje da će dogovor veoma brzo biti postignut.

"Danas smo imali jedan konstruktivan sastanak i vjerujemo da ćemo vladu imati jako brzo. Ovo je neko moje ubjeđenje, ali mogu sigurno reći da mi nismo još izdefinisali neke stvari do kraja i ostavili smo tu još prostora za neki dogovor. Ono što me raduje što je danas bilo većinom riječi o programskim principima i onome što smo mi cijelo vrijeme zagovarali da imamo programsku vladu, vladu koja će znati šta raditi i gdje će građani na kraju krajeva moći podvuči crtu i znati izmjeriti šta je radila", rekao je Lulić.

Dodao je da je ostalo još par sitnica oko kojih se stranke trebaju usaglasiti.

"HDZ kao izborni pobjednik razgovara sa svima, mi isto tako razgovaramo i evo raduje me da je naš kapacitet koji imamo raste faktički iz dana u dan i ja sam sretan zbog toga, tako da evo, vidjet ćemo u narednom periodu šta će to iznijeti i donijeti, ali nemamo konačnog dogovora tako da to ne mogu potvrditi, ali da smo bliže novoj vladi jesmo", naglašava Lulić.

O omjeru pozicija, kako kaže, na ovom sastanku nije bilo govora.

"Danas smo pokušali zaobići to i da razgovaramo o program i onim stvarima koje ćemo raditi. Danas nije bilo toliko govora o tome, to ćemo morati iskristalisati", ističe Lulić.

Rekao je da se u narednom periodu može očekivati širenje bloka Trojke.

"Znamo za zastupnike koji nisu spremni podržati neke prijedloge koje su neke političke stranke bile spremne i to nas raduje, ne bih o imenima, ali to nam je podiglo nadu da će novu vladu činiti SDP i stranke okupljene oko SDP-a. Što se nas tiče imamo korektnu saradnju sa HDZ-a 1990 i oni su naš partner u Vladi FBiH i želimo ih, po vertikali, vidjeti i ovdje kao partnera", zaključuje Lulić.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ-a BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF te NES i NiP po jedan mandat.