Na korak do odluke
11

Hoće li HDZ danas formirati vlast u Hercegovini s Trojkom i SDA poslati u opoziciju?

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Trakavica oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nakon osam mjeseci danas bi se mogla okončati političkim dogovorom HDZ-a BiH i trojke koju line SDP, Nip i DF, te po prvi put u tom djelu naše zemlje SDA poslati u opoziciju.
Kako doznajemo iz izvora bliskih HDZ-u BiH koji sa 11 ruku drži poluge vlasti u svojim rukama, stekli su se uslovi za okončanje političkih pregovora i nakon današnjeg sastanka koji će se održati u između kantonalnih lidera HDZ-a i političkog bloka koji čine SDP, NiP i DF u13 sati u prostorijama Skupštine HNK odluka bi mogla biti objavljena.

Podsjetimo da se pregovori mjesecima vode po kafanskim krugovima i iza zatvorenih vrata te da su u završnici prešli u službene prostorije 22. maja, kad je kantonalni lider HDZ-a BiH Stjepan Bošković koji vodi glavne pregovore kazao kako se ide na to da se vlast uspostavi po vertikali od Vijeća ministar BiH , preko Federacije BiH do Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Također je naglasio da se ne može isključiti SDA i njihov kapacitet u Skupštini od sedam ruku, tako da se mora i s njima razgovarati, ali su pregovori doživjeti potpuno obrat prošle sedmice kad je Bošković rekao da je SDA bliža ulasku u vlast od Trojke koja je trebala dodatno vrijeme za konzultacije sa stranačkim vrhom.

Tada je član pregovaračkog tima iz SDP-a Amana Zalihić za naš portal otkrio da je Bošković tražio da se odreknu jednog ministara korist HDZ, na što oni nisu mogli pristati, navodeći, ako je SDA bliža ulasku u vlast da je jasno kako su oni prihvatili taj uslov da im predaju jedno ministarstvo.

Međutim kako Klix.ba doznaje novi zaokret u pregovorima dogodio se nakon konzultacija sa stranačkim vrhovima, koji su tražili da se ovaj proces okonča.

Okončanje trakavice oko uspostave vlasti očekuju i predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije koji su već izrazili nezadovoljstvo odugovlačenje tog procesa u HNK.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku.