Novo objašnjenje
6

Ismet Lulić (SDP): Gradonačelničku poziciju u Mostaru želimo samo da bismo ispunili obećanja

A. Z.
Ismet Lulić (Foto: Facebook)
Ismet Lulić (Foto: Facebook)
Izbor i prijedlog o rotirajućem gradonačelniku Mostara i dalje je jedna od glavnih političkih tema. Uoči sutrašnjeg nastavka sjednice Gradskog vijeća oglasio se predsjednik KO SDP HNK-a Ismet Lulić.

Istakao je da Bh. blok od samog početka pregovora o konstituiranju vlasti zanima samo gradonačelnička funkcija, isključivo zbog namjere da ispune barem dio predizbornih obećanja.

"U tom smislu i pokušaj zamjene kandidata za gradonačelnika unutar Bh. bloka dogodio se zbog istog razloga, a ne zbog hira o nekoj uzurpaciji gradonačelničke pozicije. Naravno, SDA i HDZ su zajedničkim snagama našli načine da spriječe takav rasplet. Kada se radi o ponudi SDP-a (a onda i Bh. bloka) da napravimo sporazum u kojem će participirati tri dominantna politička bloka u Gradskom vijeću (dva nacionalna i naš građanski) govorimo o zajedničkom preuzimanju odgovornosti za svojevrsnu pat poziciju u kojoj se nalaze i Mostar i svi njegovi građani", napisao je Lulić na Facebooku.

Tvrdi da je potpuna besmislica da je taj sporazum uperen protiv bilo koga, pogotovo protiv bilo kojeg naroda ili građanina Mostara.

"No, očekivati od SDP-a, ali i Bh. bloka, da bez ikakve mogućnosti kontrole rada budućeg gradonačelnika utječe na njegov (ne)izbor glasanjem ili neglasanjem samo na osnovu nacionalne pripadnosti i to u situaciji kada SDA i HDZ imaju dvotrećinsku većinu – potpuno je neodgovorno i nelogično i od SDA i HDZ-a. Upravo iz tog razloga, zanemarujući svu štetu i izbornu krađu koju smo kao Bh. blok doživjeli u Mostaru, ponudili smo mogućnost koja bi mogla relaksirati sve ljudske i političke odnose, te omogućiti gotovo konsenzusko donošenje važnih odluka koje će uslijediti i koje trebaju u Mostaru", naveo je.

Ističe da bi se rotacija gradonačelnika putem političkog sporazuma primijenila samo u ovom mandatu i ne vidi ništa sporno niti protuzakonito u takvom scenariju.

"Mišljenja smo da bismo na primjeru Mostara mogli i trebali pokazati dovoljno političke širine i mudrosti kako urediti političke i međunacionalne odnose u cijeloj zemlji. Smatramo da se to ne može učiniti bez uključivanja građanskih snaga koje predstavlja Bh. blok. Kako to funkcionira između HDZ-a i SDA najbolje se vidi na primjeru njihovog dvostranog sporazuma kojeg sada ne žele ili ne znaju realizovati. Jer da mogu i hoće da ga realizuju, gradonačelnik bi već bio izabran koalicijskim sporazumom te dvije političke stranke", rekao je Lulić.

Ističe da trenutno odbijanje HDZ-a i SDA ne predstavlja ograničenje da ih i dalje pozivaju da podrže ideju rotacije.

"Insistiramo da pristupanje ovom dogovoru HDZ-bude otvoreno koliko je to duže moguće. Logično je da to bude unutar prvih 15 mjeseci nakon izbora prvog gradonačelnika. Ukoliko se kojim slučajem dogodi da pristupanjem HDZ-a ovom sporazumu trenutni gradonačelnik odbije odstupiti i dati ostavku, ovim putem javno poručujemo da će naši vijećnici prvi zajedno s vijećnicima HDZ-a tražiti i dići ruku za njegovu smjenu", zaključio je Lulić.