BiH
13

Ismet Bajramović: Vlada FBiH petlja, treba jasno da se izjasne o Općem kolektivnom ugovoru

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović kazao je u izjavi za Klix.ba da su razočarani jučerašnjom sjednicom Ekonomsko-socijalnog vijeća, na kojoj su zajedno sa poslodavcima tražili proširenje Općeg kolektivnog ugovora na sva preduzeća i uposlene.

Oprečne stavove glede proširenja Općeg kolektivnog ugovora zauzeli su, sa jedne strane, predstavnici Vlade Federacije BiH, a sa druge strane predstavnici sindikata i poslodavaca.

Opći kolektivni ugovor potpisan je prije godinu dana, a primjenjuje se na one firme i radnike čija su preduzeća potpisnici.

Vlada Federacije BiH nije za proširenja Općeg kolektivnog ugovora, ili kako su naveli na sjednici, ne dok ne budu završeni pregovori i potpisani granski ugovori za pojedine sektore.

Granski ugovori

Nepotpisanih granskih ugovora, prema tvrdnjama iz Vlade FBiH ima pet-šest, što se ne poklapa sa proračunima predstavnika Saveza samostalnih sindikata, koji napominju da ih ima puno više.

"Mi imamo evidenciju o 23 grane, a prema našem proračunu ima 11 nepotpisanih granskih ugovora, što sa Vladom FBiH, što sa poslodavcima", kazao je Bajramović.

Dodao je da Vlada Federacije BiH najvjerovatnije neće proširiti Opći kolektivni ugovor jer se s tim ne slažu, ali se pita zašto "petljaju" sve vrijeme.

Ostajemo pri svom stavu

Iz Saveza samostalnih sindikata tvrde da će ostati pri svom stavu bez obzira na sve, a da imaju i podršku nove strukture Udruženja poslodavaca FBiH.

"Vlada FBiH vazda petlja, stalno izmašljaju neke prepreke, od Zakona o civilnim žrvama rata, Zakona o plaćama, sad su naveli Zakon o policiji; kao nastat će određena šteta", kaže Bajramović, dodavši da traže samo da im odgovore hoće li ili neće proširiti Opći kolektivni ugovor.

Dodaje da su se ranije usaglasili oko Kolektivnog ugovora, sa poslodavcima, ispregovarali ga i onda ga povukli.

"Tvrdili su da mi trebamo sačekati da vidimo njihov stav, pa da nešto ugradimo. Mi smo sačekali, potom ugradili i potpisali... Svečano je iza toga stajao premijer da bi sad počeli izmišljati kojekakva čuda, kao može ili ne može. Stalno nešto dodaju", napominje Bajramović.

Tužbe radnika

Predstavnici Vlade FBiH su na jučerašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća istakli da bi proširivanje Općeg kolektivnog ugovora dovelo do masovnih tužbi radnika, te da se zbog toga treba čekati da budu završeni pregovori i potpisani granski ugovori za pojedine sektore.

"Ma kakve tužbe, to nema veze sa tužbama. Ja ih poslije sastanka pitam, a oni kažu da ljudi tuže po starom kolektivnom ugovoru", zaključio je Bajramović.