{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ismet Bajramović: Sindikat je izbačen iz pregovora o Zakonu o radu u samom finišu

21.7.2015. u 13:56
193
58
Ismet Bajramović: Sindikat je izbačen iz pregovora o Zakonu o radu u samom finišu
193
Ismet Bajramović: Sindikat je izbačen iz pregovora o Zakonu o radu u samom finišu
U samom finišu pregovora o novom Zakonu o radu koji se vode između socijalnih partnera, odnsono federalne vlasti, poslodavaca i radnika, predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH izbačeni su iz istih.
Ustvrdio je to na današnjoj pres konferenciji Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji pojašnjava kako će se upravo bez predstavnika radnika danas održati sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH i poslodavaca uprkos činjenici da su predstavnici radnika opravdali svoj izostanak te zatražili održavanje sastanka u narednoj sedmici.

"Bez predstavnika sindikata održan je i kolegij na kojem smo svi zajedno trebali dogovoriti dinamiku daljnjih pregovora. Međutim, kako se čini, premijer FBiH Fadil Novalić zacrtao je da Zakon u formi nacrta u četvrtak stavi na Vladu te da on bez usaglašavanja sa sindikatom ide u parlamentarnu proceduru već u augustu mjesecu i to u formi prijedloga i bez javne diskusije, te da kao takav bude i usvojen", kazao je Bajramović.

Ukoliko se to zaista i desi Bajramović najavljuje proteste.

"Vlada i poslodavci neće vruću jesen i vrući septembar, već se pokušava loviti u mutnom u ljetnom periodu, ali mi pozivamo svo naše članstvo da budu spremni za proteste pred Parlamentom FBiH, jer se ovdje radi o najvažnijem zakonu, zakonu na koji se svi ostali naslanjaju", kazao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, pritisci na Sindikat zbog ovog Zakona ne prestaju.

"Sigurno je da ovaj Zakon za radnike donosi samo smanjenje prava radnika, smanjenje plaća, lakše otpuštanje radnika i samovolju gazdi koji će moći raditi šta hoće", kazao je Bajramović.

Dodao je da je veoma jasno zbog čega se zakon mijenja: da se sruše kolektivni ugovori koji su zapravo okosnica pravnog sistema u radnim odnosima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: