"Potpisati ugovor"
35

Islamska zajednica: Ugovor s BiH ne treba politizirati jer to ne doprinosi izgradnji povjerenja

Klix.ba
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom aktuelnih međusobnih optužbi, u kontekstu nepostojanja zvaničnog sporazima između IZ-a i države Bosne i Hercegovine, a smatrajući da je politizacija pitanja kontraproduktivna za odnose u zemlji.

"Islamska zajednica u BiH očekuje da se pitanje ugovora između IZ i države Bosne i Hercegovine ne politizira, nego da se ugovor potpiše. Ovo pitanje nikada nije trebalo biti predmetom politizacije, jer to ne doprinosi izgradnji povjerenja, niti relaksaciji međunacionalnih odnosa", rekao je savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić.

Podsjećamo, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da potpisivanje sporazuma između Islamske zajednice i BiH blokira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. Nezvanično, Čović ima primjedbe u pogledu džuma-namaza, hadža, kurbana i drugih detalja.

kasnije se oglasio i Čović rekavši kako izjava Borovac nema uporište u stvarnosti te da ugovor između IZ-a i BiH uopće nije tema razgovora u Predsjedništvu BiH.