Vrijedan objekat
47

Islamska zajednica traži povrat sultan Selimovog mesdžida na Starom mostu u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sultan Selimov mesdžid na mostarskom Starom mostu predmet je dugogodišnjeg spora između Islamske zajednice i Islamskog kulturnog centra, koji je u međuvremenu ugašen. Na današnjoj konferenciji za medije problem je aktualiziran, a najavljene su i krivične prijave. Suprotna strana sve demantira i za petak najavljuje svoje obraćanje medijima.

Medžlis Islamske zajednice Mostar na konferenciji za medije izvjestio je o slučaju "grubog oblika nasrtanja na vakufsku imovinu od strane Saliha ef. Čolakovića, bivšeg direktora Islamskog kulturnog centra".

Istaknuto je da se radi o bespravnom korištenju prostora sultan Selimovog mesdžida na Starom mostu. Naime, ovaj prostor Islamski kulturni centar koristio je na osnovu ranije sklopljenog ugovora sa Medžlisom IZ Mostar.

Kazano je kako nakon dugogodišnjeg nerazumijevanja i nepodnošenja izvještaja o radu i o finansijskom poslovanju Centra, njegov osnivač Medžlis IZ Mostar je u trećem pokušaju kod Kantonalnog suda u Mostaru 20. decembra 2017. godine konačno ugasio Islamski kulturni centar. Uprkos toj činjenici Salih ef. Čolaković je u maju ove godine u Općinskom sudu u Mostaru izvršio registraciju privatnog privrednog društva sa ograničenom odgovornosti "CEZAR STARI GRAD" i tom prilikom pod punom i materijalnom odgovornošću naveo da objekat sultan Selimovog mesdžida ispunjava sve urbanističko građevinske uslove za obavljanje djelatnosti bez priloženog validnog i valjanog ugovora o korištenju i bez da se prethodno konsultovao sa stvarnim posjednikom tog objekta Medžlisom Islamske zajednice Mostar.

Današnja konferencija za medije Medžlisa IZ Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Današnja konferencija za medije Medžlisa IZ Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)

"Na ovaj način samovoljno tretiranje vakufa i vakufske imovine je jedan od najgrubljih načina zloupotrebe i kršenja osnovnih postulata i načela normativnih akata Islamske zajednice i šerijatskog prava, jedan od najvećih presedana u historiji bosanskohercegovačkih vakufa", kazano je na konferenciji.

U informaciji koju je u ime Izvršnog odbora pročitao glavni imam Medžlisa Mostar Dino ef. Maksumić oštro je kritikovan rad pojedinaca u gradskoj administraciji poput onih u Odjelu za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, Službi za privredu, Tržnoj inspekciji, što, kako je kazao, otvara sumnju da se zaključi kako se radi o pristajanju na smišljeni plan u kojem su na isti način učestvovali i neodgovorni pojedinci iz MUP-a HNK-a, iz sudstva i kantonalnog tužilaštava s ciljem stvaranja ambijenta da slučaj sultan Selimovog mesdžida postane model novog razdora i sukobljavanja muslimana vjernika u Mostaru.

Efendija Maksumić podsjetio je i na islamske propise o korištenju i upravljanju vakufa te podsjetio na Fetvu Vijeća za Fetve Rijaseta IZ u BiH od 17. maja 2012. godine u kojoj je naloženo Medžlisu IZ Mostar kao stvarnom vlasniku objekta da sultan Selimov mesdžid vrati njegovoj izvornoj namjeni i da ponovo bude mesdžid za obavljanje uobičajenih islamskih aktivnosti definiranim normativnim aktima Islamske zajednice.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac kazao je kako je tri godine trajalo gašenje ustanove Islamskog kulturnog centra, gdje po zakonu osnivač određuje kad će osnovati ustanovu i kad će je ugasiti.

"Ovdje je bilo manipulacije sa svim i svačim. Vidimo da je postojala direktna veza sa MUP-om i tamo ćemo podnijeti krivične prijave. U Odjelu za privredu Grada Mostara je prihvaćena izjava Saliha Čolakovića da taj prostor ispunjava uslove za rad, jer zakon o trgovini traži samo izjavu, ali je organ, nakon mjesec dana, dužan da to provjeri. Također ćemo i protiv njih podnijeti krivičnu prijavu", najavio je Jelovac.

Napomenuo je kako je unutar Islamske zajednice nepojmljivo da se vjerski autoritet koji poznaje šerijat i šerijatske propise na takav način odnosi spram vakufske imovine. "Sve ono što stoji iza ovoga je novac", zaključio je Jelovac.

Salih ef. Čolaković
Salih ef. Čolaković

Druga strana u sporu obavjestila je medije da je kazano na konferenciji krajnje tendenciozno i netačno.

"Povodom press konferencije koju su jutros u Mostaru održali predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Mostar, gospodin Ramiz Jelovac, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Dino ef. Maksumić, u ovom trenutku, želim samo istaći, da su informacije koje su iznijeli u javnost krajnje tendenciozne i netačne", izjavio je Čolaković.

Efendija Čolaković kazao je da će sve navode demantovati na konferenciji za medije koja će se održati u petak 19. oktobara.