{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islamska zajednica Fetvom zabranila bajramske derneke

S
19.8.2011. u 12:57
0
418
Islamska zajednica Fetvom zabranila bajramske derneke
0
Islamska zajednica Fetvom zabranila bajramske derneke
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak je donijelo Fetvu o šerijatskoj zabrani organiziranja i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima i dernecima koje organiziraju ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje.
Fetva-emin Enes Ljevaković fetvu je donio po službenoj dužnosti nakon brojnih pitanja koja su uputili članovi Islamske zajednice u vezi pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partiya, fešti..., uz šerijatom zabranjene sadržaje.

Fetvu prenosimo u cjelosti:

"Šerijatski je zabranjeno (haram) organiziranje i učestvovanje u spomenutim tzv. bajramskim sijelima, dernecima, partiyima, feštama... na koje pozivaju pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama.

Bajram je blagdan radosti u kojem se vjernici na primjeren, šerijatom dozvoljen način raduju i vesele nakon skrušeno obavljenog ibadeta posta i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere. Postom i drugim ibadetima tokom mjeseca ramazana vjernici pokazuju zavidan nivo samodiscipline i samosavlađivanja na putu približavanja idealu takvaluka - suzdržavanja od svega čime Allah, dželle še'nuhu, nije zadovoljan. Učestvovanjem u spomenutom grijehu (m'asijet), koji je u potpunoj oprečnosti s duhom, značenjem i ciljem blagdana Bajrama, musliman se udaljava s puta istine i takvaluka i priklanja se šejtanskom društvu, a o šejtanu i njegovom zavođenju, Kur'an kazuje: "...šejtan je doista čovjeku otvoreni neprijatelj". (Jusuf, 5) "Šejtan je, uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte!" (Fatir, 6) "Šejtan im je lijepim postupke njihove predočio, pa ih od pravog puta odvratio". (Muhammed, 38).

Konzumiranje alkohola je, kao što je općepoznato, strogo zabranjeno u islamu, pa bi obilježavanje Bajrama u neislamskom ambijentu, uz konzumiranje, slušanje i gledanje onoga što je haram, predstavljalo veliki grijeh koji dovodi u pitanje sve duhovne vrijednosti ramazana i posta te je samim tim u suprotnosti s duhom i ciljem ovog velikog islamskog blagdana. Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskom pozivu i da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima, a vlasnicima ugostiteljskih objekata savjetujemo da se okanu skrnavljenja blagdana Bajrama.

"To je savjet za onoga koji u Allaha i onaj svijet vjeruje, - a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta", kaže Uzvišeni Allah u suri Et-Talaq, 2-3. ajet, objavljeno je stranici Rijaseta IZ BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: