Na gradilištu 300 radnika
1

Iskopano više od jednog kilometra tunela Vijenac

Klix.ba
Bh. kompanije, na čelu s liderom konzorcija Euro-Asfaltom, iskopale su 1.037 metara tunela Vijenac, što predstavlja više od 57 posto iskopa tunela.

Nakon što je Uprava JP Autoceste FBiH raskinula ugovor sa slovenskom kompanijom Primorje d.d. Ajdovščina, zbog pokretanja stečajnog postupka, i nakon što je naplaćena bankarska garancija, Javno preduzeće Autoceste FBiH je angažman na izgradnji tunela Vijenac povjerilo bh. kompanijama koje su ranije bile angažovane na izgradnji tunela kao podizvođači.

Za samo 45 dana od raskida ugovora, Uprava JP Autoceste FBiH naplatila je bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla i uvela u posjed bh. konzorcij koji čini pet sarajevskih kompanija. Lider konzorcija, koji čine firme ŽGP, Hidrogradnja, Entea i Butmir, je Euro-Asfalt. Konzorcij je ojačan sa još osam dodatnih kompanija koje rade na probijanju tunela.

Do sada je iskopano više od jednog kilometra tunela Vijenac, a na gradilištu je angažovano više od 300 radnika, koji rade 24 sata u tri smjene.

Izvođenjem radova, bh. kompanije su u prilici da steknu reference na projektu izgradnje tunela Vijenac, koji je trenutno najduži koji se gradi u ovom dijelu Evrope. U martu 2013. godine planiran je završetak probijanja tunela, a kompletna izgradnja tunela Vijenac bit će završena do proljeća 2014. godine, saopćeno je iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.