NSRS o Ustavnom sudu
129

Išerić: Ovo što Dodik radi je samostalnost jer institucije BiH više neće imati utjecaja u RS-u

S. M.
Enver Išerić
Enver Išerić
Pravni stručnjak Enver Išerić za Klix.ba je prokomentarisao najavljeno donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru tog entiteta rekavši da bi to Bosnu i Hercegovinu moglo dovesti do sigurnosne krize.

"Mislim da politike bosanskohercegovačke imaju vrlo potcjenjivački stav prema aktivnostima koje vodi Republika Srpska i Milorad Dodik. Ovo što oni trenutno rade je vrlo ozbiljna stvar. To je jedan od najtežih udaraca suverenitetu i teritorijalnom integritetu države BiH", kazao je Išerić.

Naglasio je da ako danas Narodna skupština RS-a usvoji zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području entiteta RS-a, to praktično znači da su oni urušili ustavno-pravni poredak BiH i prekršili Dejtonski mirovni sporazum.

"To praktično znači da institucije BiH nemaju više nikakvog utjecaja na prostoru RS-a. To praktično znači faktičku samostalnost RS-a u odnosu na BiH i njene institucije i ostaje samo još formalni korak da se donese odluka o proglašenju nezavisnosti", smatra Išerić.

Dodao je da ono što se danas radi u Narodnoj skupštini RS-a je osiguranje nezavisnosti RS-a, te ukoliko institucije BiH olako pređu preko ovih aktivnosti nije siguran kuda to vodi BiH.

"Ili je može odvesti u potpuni raspad ili će institucije koje su dužne da štite ustavno-pravni poredak reagovati", rekao je Išerić.

Smatra da ukoliko oni koji rade u institucijama BiH ne reaguju, a koji sebe smatraju patriotama, praktično pomažu u razbijanju Bosne i Hercegovine.

"Kad su najavili održavanje sjednice NSRS sa ovim dnevnim redom institucije države, sigurnosne službe i pravosudni sistem su morale hitno djelovati uhapsiti inicijatore takvog djelovanja. Inicijatori su predsjednik RS-a, premijer Vlade i Vlada RS-a i Kolegij NSRS", rekao je Išerić.

Istakao je da ako institucije ne budu radile svoj posao građani će uraditi sve što je potrebno da zaštite BiH.

"Čovjek stvara faktičku nezavisnost RS-a. Oni uopšte nisu nadležni da donose takav zakon. Jedino što je u ovom momentu za očekivati, ne očekujem nikakve rezultate od podnošenja apelacija. Visoki predstavnik treba da smijeni najmanje 10-15 ljudi odgovornih za donošenje ovakve odluke. Paralelno trebaju raditi pravosudne i sigurnosne službe da ovo stanje stave pod kontrolu. Ako se to ne donose doći će do narušavanja sigurnosne situacije u BiH, jer će se BiH morati braniti", kazao je Išerić.