{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Isaković: Žene trebaju dati puni doprinos društvu

F
10.3.2015. u 15:06
45
1
Isaković: Žene trebaju dati puni doprinos društvu
45
Predstavljanje aktivnosti institucija, nevladinih organizacija i ostalih aktera u vezi s djelovanjem u prirodnim katastrofama u rodnom kontekstu i s akcentom na prošlogodišnje poplave u Bosni i Hercegovini bio je cilj sjednice "Rod i prirodne katastrofe" koji je danas u Sarajevu organizirala Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) uz podršku Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Misije OSCE-a u BiH.
Upriličena je i dodjela nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova za 2014. godinu.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović- Hadžiabdić istakla je da vremenske nepogode ne pogađaju jednako sve stanovništvo. Kako kaže, žene su kao marginalizirana grupa više pogođene, jer neadekvatnim procedurama budu razdvojene u porodici te njihove vještine nisu adekvatno prepoznate tokom vremenskih nepogoda.

"Međutim, evidentno je da se žene vrlo dobro snalaze u takvim situacijama", kazala je Filipović-Hadžiabdić, dodajući da je neophodno raditi rodne analize i pripremiti rodno osjetljive procedure za eventualne nepogode.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković kazao je da su na današnjoj sjednici željeli ukazati na probleme u porodici, društvu i u odnosima između žena i muškaraca.

S tim u vezi, kaže, Komisija je upozorila sve nivoe vlasti u BiH da su po zakonu dužni osigurati da određeni procent žena bude zastupljen u vlasti.

Poručio je da ženama mora biti pružena šansa jer i one trebaju dati puni doprinos društvu.

Predstavnik Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin naglasio je da su poplave i klizišta pokazali da je potrebno podrobnije se baviti pitanjem ravnopravnosti spolova u kontekstu prirodnih katastrofa.

Zaključio je da se u kriznim situacijama ne smiju zaboraviti pitanja ljudskih prava i ravnopravnosti spolova već im treba dati još veći značaj te izrazio nadu da će zaključci sjednice postati "dijelom dokumenata koji su trenutno predmet revizije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: