Oštra reakcija
400

Isak odgovorio Dodiku: Proglasi nezavisnost u 11 sati, a u 11:01 bit ćeš iza rešetaka

D. Be.
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na prijetnje predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika kako će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini BiH.

“Milorade, ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH u 17:00 sati, a ti proglasiš nezavisnost u 11.00 sati - u 11.01 sati završit ćeš iza rešetaka. To ti garantujem. Pa izvoli", poručio je Isak.

On je pozvao Dodika da ne čeka odluku visokog predstavnika.

"Budi hrabar i pokušaj, a uspjeti nećeš, ili prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš ti Milorade ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških krivičnih djela kažnjivih prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, naveo je ministar Isak u svojoj reakciji.

Podsjetimo, Dodik je kazao kako ima informacije da će Schmidt Zakon o državnoj imovini nametnuti u januaru.

"Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek' računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja", kazao je Dodik.