Poruka Nešiću
52

Isak i Munjić: Entiteti i kantoni nikada neće kontrolisati državnu granicu

A. Ku.
Ramo Isak i Vahidin Munjić (Foto: Klix.ba)
Ramo Isak i Vahidin Munjić (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić saopćili su kako FMUP, FUP kao i ministri u Vijeću ministara BiH nikada neće pristati na bilo kakvo oduzimanje nadležnosti državi BiH te su uputili poruku ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću.
Naglašavaju da je državna granica u isključivoj nadležnosti države BiH, a ne administrativnih jedinica, odnosno entiteta i kantona koji se nalaze u sastavu države BiH.

"Granična kontrola i prelazak državne granice BiH u direktnoj je nadležnosti Granične policije BiH. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u stalnom je kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara BiH koji nikada neće pristati na to da se kontrola nad granicom, na bilo koji način, stavi u nadležnost entiteta ili kantona, odnosno da se derogiraju nadležnosti države BiH", naglašavaju Isak i Munjić.

Ističu da posebno ukazuju na važnost jačanja Granične policije BiH jer, prema informacijama kojim raspolažu s državnog nivoa vlasti, prošli saziv Vijeća ministara BiH ostavio je devastiranu Graničnu policiju BiH.

Trenutni saziv Vijeća ministara BiH fokus je stavio na jačanje Granične policije BiH, posebno u dijelu ljudskih kapaciteta i materijalno-tehničke opremljenosti kako bi se stvorili uslovi da se Granična policija BiH sama, bez učešća nižih nivoa vlasti, bori sa savremenim sigurnosnim izazovima.

Isak i Munjić pozivaju ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da se ne upušta u pokušaj prenošenja nadležnosti s državnih institucija na entitete i kantone jer tome će se suprotstaviti prvo članovi Vijeća ministara BiH, a onda i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije.