Zbog političkih stavova
1.2k

Irmi Baraliji prijete na društvenim mrežama, poziv ministru za sučeljavanje

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija meta je napada na društvenim mrežama, a kako se navodi, ovoj aktivistici prijeti se i smrću. U obraćanju na društvenim mrežama ona pojašnjava svoje stavove, a ministra obrazovanja u HNK poziva na sučeljavanje.

"Po ko zna koji put, iz iste kuhinje, imputira mi se na osnovu izjava izvučenih iz konteksta da sam rekla nešto što nisam. Iza svake izgovorene riječi stojim i vrlo rado ću braniti svoje stavove bilo kada i bilo gdje. Isto tako se nadam da su i drugi spremni braniti sebe (pa i pred sudom) od optužbi za klevetu, narušavanje ugleda, prijetnje, uvrede, namontirane videozapise, laži i neosnovane optužbe kojima je cilj diskreditirati me zbog mog aktivističkog i političkog angažmana usmjerenog ka tome da Mostar bude jedinstven grad u kojem je moguće planirati budućnost a ne samo govoriti I živjeti u I od prošlosti", napisala je ona na početku svog obraćanja na svom Facebook profilu.

Dodaje, da smeta kad u hajci učestvuju ljudi koji bi, ako ni zbog čeg drugog, barem zbog prirode svog posla trebali biti objektivni i ne bi smjeli bez provjere dijeliti sadržaje koji druge ljude ugrožavaju.

"Ovog puta u hajku na mene uključio se i ministar obrazovanja, nauke, kulture I sporta u Vladi HNK (Rašid Hadžović, op.a.). Pozivam ministra na debatu da mu razjasnim sve ono što me je trebao pitati prije nego se odlučio priključiti linču. Također bih i ja njega željela upitati neke stvari jer ne želim da istrčim s optužbama na njegov račun prije nego čujem i njegovu stranu. Ministre, šta ste uradili za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u HNK u proteklom, višegodišnjem mandatu? Samo da napomenem da se slikanje i sponzorisane reklame na stranici ministarstva u svrhu promocije vlastitog lika i djela ne računaju pod pomenuti doprinos", navodi ona.

Da li nam je svako drugo dijete i u HNK i dalje funkcionalno nepismeno, nastavila je, kao što onomad rekoše PISA testovi? Da li je ijedna preporuka data nakon PISA testiranja za poboljšanje obrazovnog sistema provedena u HNK? Šta je urađeno na unapređenju nastavnih planova i programa?

"Da li nam većina učenika srednjih škola na jednoj obali Neretve i dalje ima nastavu tjelesnog na ledini jer sportske dvorane postoje samo na papiru? Da li je stranačka iskaznica i dalje glavni kriterij prilikom zapošljavanja u školama? Kako ćemo u novu školsku godinu u vremenima pandemije? Koje su mjere zaštite zdravlja naše djece? Da li ste se konsultovali sa stručnjacima iz zdravstva? Postoje li procjene za koliko će procenata porasti broj zaraženih a za koliko umrlih polaskom djece u škole? Ako odlazak u školske klupe ipak bude suviše riskantan, koji vam je plan B? Nije valjda onakva online nastava kakvu smo jedva preživljavali (i roditelji i učenici) proteklih mjeseci? Da li ste išta preko raspusta radili na njenom unapređenju?

Vjerujte, iznenadićete se koliko su to građanima važnija pitanja od toga šta Irma Baralija misli o ratu", kazala je.

Evo, po hiljaditi put kažem – na moj grad Mostar izvršena je agresija, napisala je, bio je i žrtva udruženog zločinačkog poduhvata zbog kojeg je šestorka osuđena u Haagu. Jedini legitimni branitelji Mostara bili su borci u redovima Armije Republike BiH.

"Vi na pitanja na koja građani očekuju odgovore godinama, a tiču se vašeg posla, odgovorite samo jednom", zaključila je.

Baralija je u oktobru prošle godine dobila tužbu protiv države BiH zbog neodržavanje izbora u Mostaru, time i inicirala pritisak međunarodne zajednice koji je doveo do postizanja dogovora o održavanju izbora.