Federacija BiH
0

Irfan Čengić zatražio ministarstvo za lokalnu samoupravu na entitetskom nivou

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić dostavio je inicijativu za izmjene zakona kojom bi se unutar postojećeg broja minisitarstava u Vladi FBiH formiralo i ministarstvo nadležno za lokalnu samoupravu.

"Općine i gradovi su nivo vlasti koji najbolje funkcioniše u Bosni i Hercegovini, zbog čega smatram da je potrebno formirati federalno ministarstvo koje bi bilo na usluzi jedinicama lokalne samouprave u FBiH, ali isto tako vršilo nadzor nad njihovim radom", ističe ovim povodom Čengić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Zastupnik Čengić je ujedno i predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH koja je inicijativu za formiranjem ministarstva podržala na svojoj sjednici te uputila preporuku Vladi FBiH da radi na osnivanju ovog ministarstva.

Formiranje ministarstva nadležnog za lokalnu samoupravu je i zahtjev Saveza općina i gradova Federacije BiH koji je upućen Vladi FBiH prije 12 godina.

Komisija za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH jednoglasno je podržala i prijedlog sporazuma između PD Parlamenta FBiH i Saveza općina i gradova FBiH koji će biti potpisan u toku godine.

Na ovaj način SOG FBiH će biti značajnije uključen u procese donošenja zakona koji su bitni za jedinice lokalne samouprave. Potpisivanje ovog sporazuma je zakonska obaveza još iz 2006.godine.

"Kao predsjednik komisije sam obavio razgovore i sa predstavnicima UNDP-a koji su u sklopu projekata jačanja uloge mjesnih zajednica u sistemu lokalne samouprave pripremili odredene zakonske izmjene koje bi se mogle uskoro naći pred zastupnicima. Sve sa ciljem jačanja djelovanja lokalnih samouprava u FBiH", dodaje Čengić.