Vjerovali ili ne
424

Iranci tvrde da su izumili uređaj koji detektrira koronavirus na 100 metara

R. D.
Foto: print screen
Foto: print screen
Iranski islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC) tvrdi da je izumio uređaj koji može detektirati prisustvo koronavirusa na udaljenosti od 100 metara.

Kako piše Guardian uređaj je razvijen protivno osnovnim pravilima nauke i tehnologije, a predstavljen je na ceremoniji koju je organizirao komadant IRGC-a genaral major Hossein Salami

Uređaj "stvara magnetsko polje, i pomoću ugrađenog bipolarnog virusa, svako zaraženo područje može se otkriti u krugu od 100 metara", navodi IRGC, koji tvrdi da proces traje manje od pet sekundi.

[FBPOST]https://www.facebook.com/RTnews/videos/vb.326683984410/228226321600719/?type=2&theater[/FBPOST]

Salami je prilikom predstavljanja kazao kako ovaj uređaj ne zahtijeva transfuziju krvi i djeluje daljinski i inteligentno, tj. koristi se za masovnu kontrolu i u potpunosti otkriva zaražene površine i ljude koji su zaraženi.

On kaže i kako uređaj djeluje kao pametno dezinfekcijsko sredstvo jer se pomoću njega zna koja područja trebaju dezinficirati.

"Ovo je nevjerovatno zdravstveno otkriće, a uređaj je testiran u raznim bolnicama te je potvrđen na više od 80% točnosti", kazao je.

Predstavljanje uređaja dovelo do sumnje na društvenim medijima, a neki Iranci kažu da ne znaju bi li se smijali ili plakali.

Nevezano za ovo Babak Shokri, zamjenik rektora na Univerzitetu za medicinske nauke Shahid Beheshti, tvrdio da će Iran za mjesec dana predstaviti tkaninu otpornu na koronavirus.

Facebook