Rat na Bliskom Istoku
223

Iran napao Izrael: Pojedini projektili pogodili mete, ima teško povrijeđenih usljed više od 200 udara

N. V.
Iran je lansiranjem stotina dronova i raketa pokrenuo napad na Izrael, a sudeći prema videosnimcima sa društvenih mreža, pojedine mete su pogođene. Na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos svih dešavanja s Bliskog istoka.
4:11 - Raketne sirene su se oglasile u Katzrinu, najvećem gradu na Golanskoj visoravni. Kanal 12 javlja da vatra dolazi iz Libana.

3:55 - Predsjednik SAD-a Joe Biden i premijer Izraela Benjamin Netanyahu razgovaraju telefonom nakon završetka sastanaka sigurnosnog i ratnog kabineta u vojnom stožeru IDF-a u Tel Avivu, priopćio je ured izralskog premijera.

Foto: Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua
Foto: Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

3:16 - Glavno zapovjedništvo IDF-a kaže da Izraelci širom zemlje više ne moraju boraviti u blizini skloništa, što ukazuje na to da više nema dronova i raketa, koje se kreću ka Izraelu. Međutim, navode da ograničenja okupljanja i otkazivanje svih obrazovnih aktivnosti i školskih izleta ostaju na snazi ​​kao što je ranije najavljeno.

3:13 - Kanal 12 javlja da je sigurnosni kabinet ovlastio ratni kabinet da donosi odluke u vezi s odgovorom Izraela na napad Irana.

To znači da se ratni kabinet neće morati vraćati u sigurnosni po odobrenje za donošenje odluka o uzvraćanju napada Iranu, čime se pojednostavljuje proces kada su potrebne brze odluke.

Sudeći prema mnogim izjavama neimenovanih zvaničnika, sasvim je izvjesno da će Izrael uzvratiti Iranu iako su ih upozorili da to ne rade.

2:17 - IDF je saopćio da je više od 200 projektila i dronova lansirano iz Irana i da je većina presretnutih izvan izraelskog zračnog prostora.

Međutim neki su projektili uspjeli pogoditi ciljeve pa je tako vojna baza na jugu Izraela pretrpjela manju štetu. Jedna djevojka povrijeđena nakon što ju je pogodio geler od presretnute rakete.

2:09 - Neimenovani visoki američki zvaničnik je za ABC News rekao da je Iran lansirao dodatnih 70 raketa ka Izraelu.

2:03 - Sastanak američkog predsjednika Joea Bidena sa timom za nacionalnu sigurnost je za sada završen, a Biden je na X-u objavio fotografiju iz Situacione sobe.

Foto: X/@JoeBiden
Foto: X/@JoeBiden

1:42 - Na mnogim videosnimcima se vidi kako nešto pogađa lokacije u Izraelu, no nije jasno da li je riječ o iranskim projektilima koji su pogodili mete ili o ostacima projektila, koje su prethodno srušile zračne snage Izraela.

U svakom slučaju, došlo je do eksplozija na više lokacija, a na ulicama je panika, što također potvrđuju videosnimci.

1:30 - Hitna pomoć Magen David Adom kaže da njeni ljekari liječe prvu žrtvu iranskog napada na Izrael, a riječ je o 10-godišnjem dječaku iz beduinskog grada Arada.

Navodi se da je dječak u teškom stanju, ali je nejasno da li je povrijeđen usljed pada projektila ili zbog presretača koji uništavaju projektile.

1:23 - Više profila na X-u objavljuje videosnimak na kojem se navodno vidi kako iranske rakete pogađaju ciljeve u Izraelu.

1:20 - Mnogi građani prijavljuju eksplozije, no u ovom trenutku nije jasno da li je riječ o pogođenim metama ili zvukovima nastalim usljed presretanja i obaranja projektila.

Izraelski ministar odbrane Daniel Hagari kaže da su avioni IDF-a u zraku i da bi građani mogli čuti eksplozije od pada uništenih krhotina iranskih projektila.

Eksplozija u Izraelu usljed iranskih napada
Eksplozija u Izraelu usljed iranskih napada

1:15 - Jordanski avioni su oborili desetine iranskih dronova, rekla su Reutersu dva regionalna sigurnosna izvora. Dronovi su navodno presretnuti dok su letjeli preko sjevernog i cnetralnog Jordana.

1:00 - Sirene se oglašavaju u mnogim gradovima širom Izraela. Times of Israel navodi kako se upozorenja na zračne udare čuju na jugu, sjeveru, kao i u Jerusalemu.

Hitna pomoć Magen David Adom kaže da do sada nije primila izvještaje o povrijeđenima nakon sirena koje su se oglasile širom zemlje. Izraelske vlasti su ranije obavijestile stanovništvo da u slučaju sirena odu u najbliže sklonište i tu ostanu najmanje 10 minuta.

00:51 - Iran kaže da će ponovo napasti ako Izrael uzvrati

Stalna misija Irana pri UN-u je na X-u objavila da je "iranska vojna akcija bila odgovor na agresiju cionističkog režima na diplomatske prostorije Irana u Damasku". Oni ističu da su ovim napadom osvetili ubijene u konzulatu, ali da neće prezati od dodatnih, još jačih udara ukoliko Izrael ne prestane napadati.

"Stvar se može smatrati okončanom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji", najavili su.

00:40 - Zvaničnik izraelske odbrane kaže za Armijski radio da je više od 100 iranskih dronova već presretnuto izvan izraelskog vazdušnog prostora. U izvještaju se navodi da su dronove oborili SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

To je potvrdio i američki zvaničnik za ABC News.

00:30 - Iz više izvora je potvrđeno da su jemenski Huti pokrenuli napad na Izrael, koji je koordinisan s Iranom, te će dronovi stići u isto vrijeme kada i iranski.

00:15 - New York Times piše da izraelski izvori pretpostavljaju kako su očekivane mete Irana Golanska visoravan i baza zračnih snaga u Negevu.

Osim toga, u izraelskom izvještaju se tvrdi da su dronovi i rakete lansirane i iz Iraka.

00:10 - Iran je nazvao napad "Operacija istinito obećanje". U saopćenju ne daju mnogo detalja o samom napadu, osim što potvrđuju da su lansirali desetine projektila i dronova prema određenim ciljevima.

Objašnjenje za naziv operacije je u ranijim najavama iranskih zvaničnika da će napasti Izrael zbog ponovljenih napada, a posljednji koji se dogodio je na iranski konzulat u Siriji.

23:53 - Iranska državna novinska agencija (IRNA) kaže da je lansiran val balističkih projektila na Izrael nakon što je lansirano nekoliko valova dronova.

Balističkim projektilima je potrebno mnogo manje vremena da stignu do Izraela, nego dronovima za koje se procjenjuje da je vrijeme putanje nekoliko sati. Stručnjaci tvrde da balistički projektili mogu stići do Izraela kroz nekoliko desetina minuta.

23:52 - Britanski premijer Rishi Sunak osudio je napad Irana na Izrael.

"Najoštrije osuđujem nepromišljen napad iranskog režima na Izrael. Iran je još jednom pokazao da ima namjeru da zasije haos u sopstvenom dvorištu", navodi se u izjavi Sunaka.

23:41 - Hezbolah izvodi svakodnevne napade na sjever Izraela usred rata u Pojasu Gaze, a večeras su se zbog njihovih napada iz Libana ponovo oglasile sirene. Ovaj put su se čule u izraelskoj zajednici Snir, no nema izvještaja o šteti ili povrijeđenima u raketnom napadu.

23:37 - Mediji tvrde da je Jordan navodno proglasio vanredno stanje zbog iranskog napada na Izrael, no oni su to kasnije demantovali.

Regionalni bezbjednosni izvori navode kako je Jordanska protivvazdušna odbrana navodno spremna da presretne i obori sve iranske dronove ili avione, koji naruše njen zračni prostor. Rekli su da je vojska također u stanju visoke pripravnosti i radarski sistemi nadgledaju svaku aktivnost dronova koja dolazi iz pravca Iraka i Sirije. Stanovnici nekoliko gradova u sjevernom dijelu zemlje u blizini Sirije i centralnih i južnih područja čuli su jake zračne aktivnosti. Bezbjednosni izvor je rekao da zračne snage zemlje intenziviraju izviđačke letove.

Mapa zemlja Bliskog Istoka na kojem je došlo do eskalacije rata
Mapa zemlja Bliskog Istoka na kojem je došlo do eskalacije rata

23:32 - Reuters javlja da su jemenski Huti lansirali dronove prema Izraelu. To je potvrdila britanska sigurnosna kompanija Ambrey, koja kaže da su lansirani projektili.

23:29 - Izrael procjenjuje da je Iran lansirao više od 100 dronova. Iz IDF-a navode kako prate dronove i spremaju se za dodatne talase napada, koji mogu uključivati i rakete.

Očekuje se da će letjelice koje su lansirane stići u zračni prostor Izraela za nekoliko sati, ali zračne snage rade na tome da ih presretnu u ranijoj fazi, to jeste u susjednim zemljama. Za to im treba odobrenje komšija da uđu u njihov zračni prostor.

23:19 - Premijer Benjamin Netanyahu je sazvao sastanak ratnog kabineta u vojnom štabu Kiryat, u Tel Avivu, saopćeno je iz njegovog ureda.

Fotografija koju su objavili prikazuje Netanyahua kako sjedi s ministrom odbrane Yoavom Gallantom, ministrom Bennyjem Gantzom, šefom IDF-a Herzlijem Halevijem, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Tzachijem Hanegbijem i drugim visokim zvaničnicima.

Foto: Times of Israel
Foto: Times of Israel

23:09 - Izrael je navodno počeo da presreće iranske bespilotne letjelice iznad Jordana i Sirije, a iranski mediji navode kako su poslata tri talasa letjelica.

Kanal 12 izvještava, bez pozivanja na izvore, da je Izrael počeo presretati iranske dronove iznad dvije države. Mogućnost da se to učini imaju zahvaljujući vazdušnom kišobranu, koji su postavile SAD u saradnji s regionalnim saveznicima.

U međuvremenu je iranski ministar odbrane izdao saopćenje u kojem upozorava susjedne zemlje da će biti gađane ukoliko otvore svoj zračni prostor Izraelu, kako bi presreli njihove dronove.

23:00 - Iranski mediji javljaju da je pokrenut treći talas bespilotnih letjelica na Izrael, a pola sata ranije su izvijestili i o drugom talasu. Prvi kontigent dronova lansiran je prije nešto više od sat, kada je zvanično počeo napad.

22:51 - Iranska revolucionarna garda potvrdila je da su pokrenuli udar na Izrael te su saopćili da napad uključuje dronove i projektile, odnosno krstareće rakete.

Oni u saopćenju ističu da je ovaj napad odgovor na IDF-ovo gađanje iranskog konzulata u Siriji, prilikom čega su ubijeni pripadnici Iranske revolucionarne garde.

22:48 - Premijer Izraela Benjamin Netanyahu se oglasio nakon što je Iran lansirao dronove ka Izraelu, kazavši da su spremni za odbranu.

"Ustanovio sam jasan princip – ko nas povrijedi i mi ćemo njega. Mi ćemo se braniti od svake prijetnje i to ćemo učiniti smireno i odlučno. Znam da ste i vi, građani Izraela, mirni. Pozivam vas da slušate direktive Komande. Zajedno stojimo i uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobijediti sve naše neprijatelje", kaže Netanyahu.

Korisnici društvenih mreža objavljuju videosnimke letjelica koje putuju ka Izraelu, navodeći da se mogu vidjeti na nebu iznad Iraka.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su potvrdile da su dronovi lansirani, navodeći kako zračne snage prate njihovu putanju. Iranska revolucionarna garda je također kazala da su pokrenuli napad.

Inače, već nekoliko dana se iščekuje napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji.

Izraelske vlasti su poručile ranije kako su spremni za odbranu i da očekuju iranski napad. S tim u vezi su zabranili okupljanja širom zemlje, kao i sve obrazovne aktivnosti.

Posljednji razvoj događaja se desio danas kada su Iranci zaplijenili navodno izraelski teretni brod u blizini Hormuškog moreuza, a mnoge zemlje su zbog ovakve situacije zatražile od svojih građana da ne putuju u Iran, Izrael, Liban i okupirane palestinske teritorije. Pojedine kompanije su otkazale letove ka ovim zemljama.

Tokom večeri je izraelski vojni vrh organizovao sastanak, kojem je prisustvovao ministar odbrane Yoav Gallant, kao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Zbog napada se sastaje i Bidenov tim u Washingtonu.