{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IPA fondovi: Dostavljeni ključni prioriteti za 2012. i 2013. godinu

S
17.11.2011. u 15:19
0
0
IPA fondovi: Dostavljeni ključni prioriteti za 2012. i 2013. godinu
0
IPA fondovi: Dostavljeni ključni prioriteti za 2012. i 2013. godinu
Predstavnici Evropske komisije danas su u Sarajevu na sastanku sa predstavnicima Republike Srpske, Federacije BiH i BiH predstavili ključne prioritete za programiranje IPA fondova u 2012. i 2013. godini, rekla direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.
Ključni prioriteti u oblasti pravosuđa su podrška pravosudnim institucijama kao što su sudovi, tužilaštva i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, podrška službama za provođenje zakona i borba protiv pranja novca.

Kad je riječ o reformi javne uprave ključni prioriteti su izgradnja kapaciteta u skladu sa evropskim integracijama, podrška harmonizaciji zakonskih propisa o javnim nabavkama i izgradnja statističkih kapaciteta.

U razvoju privatnog sektora ključni prioriteti su podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i inovacijam, pripreme za budući savjet za državnu pomoć, razvojna strategija za infrastrukturu kvaliteta i dalji razvoj carine i oporezivanja.

U saobraćaju ključni prioriteti su podrška koncipiranju funkcionalnog i regulatornog okvira za saobraćaj i ubrzanje provođenja projekta izgradnje autoputa na Koridoru "pet ce".

U socijalnom razvoju ključni prioriteti su obrazovanje i zapošljavanje, dalja podrška provođenju Akcionog plana za Rome i iznalaženje trajnih rješenja za izbjeglice i raseljena lica na osnovu sarajevskog procesa i deminiranje.

Savićeva je u izjavi novinarima istakla da je za BiH bilo bitno da se dogovori u detalje kako će izgledati proces programiranja, šta su čije uloge i obaveze u samom procesu i koji su rokovi.

"Mislim da smo se dogovorili oko procesa, odnosno da budu formirane radne grupe za programiranje po sektorima u koje bi trebalo da uđu predstavnici iz Direkcije za evropske integracije BiH, Delegacije EU, a od korisnika vođe projekata sa nivoa BiH, predstavnici svih entitetskih institucija koje imaju nadležnost u tim sektorima. Te će radne grupe opd samog početka raditi u takvom forumu u pogledu pripremanja projekata", istakla je Savićeva.

Sastanku su u ime Evropske komisije prisustvovali predstavnici generalnog direktorata za proširenje koju je predvodio Stefano Sanino.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: