IPA fondovi: Dostavljeni ključni prioriteti za 2012. i 2013. godinu

S
SRNA
17.11.2011. u 15:19
0
0
IPA fondovi: Dostavljeni ključni prioriteti za 2012. i 2013. godinu
0
IPA fondovi: Dostavljeni ključni prioriteti za 2012. i 2013. godinu
Predstavnici Evropske komisije danas su u Sarajevu na sastanku sa predstavnicima Republike Srpske, Federacije BiH i BiH predstavili ključne prioritete za programiranje IPA fondova u 2012. i 2013. godini, rekla direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.
Ključni prioriteti u oblasti pravosuđa su podrška pravosudnim institucijama kao što su sudovi, tužilaštva i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, podrška službama za provođenje zakona i borba protiv pranja novca.

Kad je riječ o reformi javne uprave ključni prioriteti su izgradnja kapaciteta u skladu sa evropskim integracijama, podrška harmonizaciji zakonskih propisa o javnim nabavkama i izgradnja statističkih kapaciteta.

U razvoju privatnog sektora ključni prioriteti su podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i inovacijam, pripreme za budući savjet za državnu pomoć, razvojna strategija za infrastrukturu kvaliteta i dalji razvoj carine i oporezivanja.

U saobraćaju ključni prioriteti su podrška koncipiranju funkcionalnog i regulatornog okvira za saobraćaj i ubrzanje provođenja projekta izgradnje autoputa na Koridoru "pet ce".

U socijalnom razvoju ključni prioriteti su obrazovanje i zapošljavanje, dalja podrška provođenju Akcionog plana za Rome i iznalaženje trajnih rješenja za izbjeglice i raseljena lica na osnovu sarajevskog procesa i deminiranje.

Savićeva je u izjavi novinarima istakla da je za BiH bilo bitno da se dogovori u detalje kako će izgledati proces programiranja, šta su čije uloge i obaveze u samom procesu i koji su rokovi.

"Mislim da smo se dogovorili oko procesa, odnosno da budu formirane radne grupe za programiranje po sektorima u koje bi trebalo da uđu predstavnici iz Direkcije za evropske integracije BiH, Delegacije EU, a od korisnika vođe projekata sa nivoa BiH, predstavnici svih entitetskih institucija koje imaju nadležnost u tim sektorima. Te će radne grupe opd samog početka raditi u takvom forumu u pogledu pripremanja projekata", istakla je Savićeva.

Sastanku su u ime Evropske komisije prisustvovali predstavnici generalnog direktorata za proširenje koju je predvodio Stefano Sanino.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: