{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Funkcioneri EK na sastancima sa predstavnicima vlasti u BiH

S
14.11.2011. u 08:09
0
2
Funkcioneri EK na sastancima sa predstavnicima vlasti u BiH
0
Funkcioneri EK na sastancima sa predstavnicima vlasti u BiH
Peter Sorensen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da se nivo predanosti Unije evropskim integracijama BiH ogleda u intenzivnom nizu ključnih sastanka koji će biti održani ove sedmice.
Od danas, najviši funkcioneri Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje - generalni direktor Stefano Sannino i direktor za zapadni Balkan Pierre Mirel - predsjedavaće sastancima na visokom nivou sa predstavnicima vlasti u BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Diskusije će uključivati koordinaciju budućih sredstava za zemlju i region iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske komisije, pododbore za transport i energiju i sastanke u vezi sa Elektoprenosom i Koridorom "Pet ce".

U četvrtak, 17. novembra, Evropska komisija će pokrenuti programiranje IPA fondova za 2012. i 2013. godinu, te ponuditi više od 200 miliona evra bespovratne pomoći.

Sorensen je naglasio da je EU obećala da će raditi u partnerstvu sa BiH, a aktivnosti najavljene za sljedeću sedmicu pokazuju da je Unija u potpunosti angažovana.

"Naši resursi i ekspertiza su spremni, uključujući neke od najviših funkcionera Evropske komisije, da bi bio postignut napredak o pitanjima koja su od ključne važnosti za evropske integracije, i što je najvažnije za građane", rekao je Sorensen.

On je napomenuo da svi žele vidjeti koordinisan pristup u zemlji za korištenje fondova EU.

"Mogućnosti da se naprave poboljšanja u oblastima transporta i energije su pred nama. Dakle, radujem se tome što ću sjesti zajedno sa vlastima BiH i iskoristiti ovu veliku priliku za partnerstvo", rekao je Sorensen.

Generalni direktor Sannino, takođe, će otvoriti izložbu BiH u EU kući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: