|

IOM donirao opremu Klinici za kardiohirurgiju KCUS-a

IOM donirao opremu Klinici za kardiohirurgiju KCUS-a
28
F
FENA
19.12.2014. u 11:28
0
komentara
28

dijeljenja
IOM donirao opremu Klinici za kardiohirurgiju KCUS-a
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Misija u Bosni i Hercegovini, u okviru Švedskog medicinskog programa (ŠMP), donirala je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu - Klinici za kardiohirurgiju, medicinsku opremu za potrebe pedijatrijske kardiohirgije u vrijednosti od 42.000 KM.
Direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr. Mirsad Kacila primio je donaciju uime Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naglasio je da zahvaljujući ovoj izuzetnoj saradnji s IOM-om i Švedskim medicinskim programom je osigurana neophodna podrška u nabavci dva topla krevetića "Babytherm 8004" koji će omogućiti brži oporavak novorođenčadi nakon operacija urođenih malformacija na srcu.

Osim ove donacije u opremi, zdravstveni profesionalci sa Klinike za kardiohirurgiju i Pedijatrijske klinike u Sarajevu su dobili odgovarajuću stručnu obuku u Švedskoj i u drugim centrima za pedijatrijsku kardiohirurgiju.

Švedski pedijatrijski kardiohiruški tim iz Univerzitetske bolnice u Lundu je u periodu od pet godina (godišnje četiri puta) posjećivao Kliniku za kardiohirurgiju, kako bi se lokalnom medicinskom osoblju pružila obuka iz modernih teorija, tehnika i vještina sa ciljem da se uspostavi održivo regionalno rješenje za dijagnostiku i liječenje djece sa srčanim malformacijama u BiH.

Kako je saopćeno iz IOM-a, ovakvim pristupom ŠMP je pomogao u izgradnji modernog odjeljenja pedijatrijske kardiohirurgije u sklopu Klinike za kardiohirurgiju KCUS-a, gdje se danas svakodnevno operativno tretiraju djeca sa urođenim srčanim manama, uključujući i najkompleksnije operativne zahvate. Na ovaj način ŠMP je pomogao da se gotovo u potpunosti prekine izmještanje djece u inozemstvo radi ovakvih operativnih zahvata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.