|

Inzku predata peticija za organizovanje Mostara u više opština

Inzku predata peticija za organizovanje Mostara u više opština
0
S
SRNA
6.2.2013. u 17:02
12
komentara
0

dijeljenja
Inzku predata peticija za organizovanje Mostara u više  opština Foto: Arhiv
Predstavnici Bošnjaka iz Mostara uručili su danas u Sarajevu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku potpise 17.052 Mostarca kojima se traži da Mostar bude organizovan u više opština.
Potpise su uručili predsjednik Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić, mostarski muftija Seid Smajkić i predstavnik koordinacije boračkih udruženja Mostara Arif Fazlić.

Iz Kluba Bošnjaka saopšteno je da je susret u sjedištu OHR-a organizovan na zahtjev predstavnika Bošnjaka Mostara.

"Peticija odražava jedinstven i snažan stav Bošnjaka Mostara o načinu provođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom grada Mostara, koji mijenja dosadašnji način glasanja i biranja u gradu Mostaru na štetu bošnjačkog naroda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je tokom razgovora sa Inzkom naglašeno da politički pregovori o budućnosti Mostara, koji će iznjedriti dugoročno i kvalitetno rješenje, treba da se odvijaju u institucijama Gradskog vijeća, a ne putem političkih stranaka, uzimajući u obzir da je osnovni problem koji treba razriješiti u Mostaru - ravnopravnost naroda.

Predstavnici Bošnjaka dodaju da zbog tog razloga rješenje koje eventualno donese parlament BiH "može biti površno i kratkoročno".

Mostar je jedini grad u BiH koji nije imao lokalne izbore i kome ne postoji dogovor o provođenju presude Ustavnog suda BiH, što je preduslov za organizovanje izbora.

SDA traži podjelu Mostara na više opština, dok HDZ BiH zahtijeva organizaciju Mostara kao jedne izborne jedinice.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...