{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzku predata peticija za organizovanje Mostara u više opština

S
6.2.2013. u 17:02
0
12
Inzku predata peticija za organizovanje Mostara u više opština
0
Inzku predata peticija za organizovanje Mostara u više  opština
Foto: Arhiv
Predstavnici Bošnjaka iz Mostara uručili su danas u Sarajevu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku potpise 17.052 Mostarca kojima se traži da Mostar bude organizovan u više opština.
Potpise su uručili predsjednik Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić, mostarski muftija Seid Smajkić i predstavnik koordinacije boračkih udruženja Mostara Arif Fazlić.

Iz Kluba Bošnjaka saopšteno je da je susret u sjedištu OHR-a organizovan na zahtjev predstavnika Bošnjaka Mostara.

"Peticija odražava jedinstven i snažan stav Bošnjaka Mostara o načinu provođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom grada Mostara, koji mijenja dosadašnji način glasanja i biranja u gradu Mostaru na štetu bošnjačkog naroda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je tokom razgovora sa Inzkom naglašeno da politički pregovori o budućnosti Mostara, koji će iznjedriti dugoročno i kvalitetno rješenje, treba da se odvijaju u institucijama Gradskog vijeća, a ne putem političkih stranaka, uzimajući u obzir da je osnovni problem koji treba razriješiti u Mostaru - ravnopravnost naroda.

Predstavnici Bošnjaka dodaju da zbog tog razloga rješenje koje eventualno donese parlament BiH "može biti površno i kratkoročno".

Mostar je jedini grad u BiH koji nije imao lokalne izbore i kome ne postoji dogovor o provođenju presude Ustavnog suda BiH, što je preduslov za organizovanje izbora.

SDA traži podjelu Mostara na više opština, dok HDZ BiH zahtijeva organizaciju Mostara kao jedne izborne jedinice.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: