BiH
8

Inzko: Zabrinjava dovođenje u pitanje nadležnosti države

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Povodom 18. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini smatraju da BiH mora ubrzati svoj evropski put te osigurati poštovanje institucija države koje su utvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), koji je vrhovni tumač Mirovnog sporazuma što uključuje i Ustav BiH, navodi da zabrinjava spremnost entiteta, osobito Republike Srpske, da dovode u pitanje nadležnosti države utvrđene Mirovnim sporazumom.

"Oblast koja posebno zabrinjava jest vladavina zakona, gdje su se nastavili retorički napadi na pravosudne institucije, ustanovljene u svrhu vršenja ustavnih nadležnosti države", kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u nedavnom obraćanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Podsjetio je da je takvo političko miješanje u rad pravosuđa otišlo korak dalje u oktobru, kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela niz zaključaka protiv pravosuđa na državnom nivou.

Također je naglasio da još jedna zabrinutost vezana za vladavinu zakona leži u činjenici da domaće institucije uporno ne provode odluke Ustavnog suda BiH, koje su, prema Mirovnom sporazumu, “konačne i obavezujuće”, iznoseći podatak da više od 80 odluka još nije provedeno.

Inzko je tada naglasio da je situacija u Bosni i Hercegovini još takva da ju je potrebno pratiti s velikom pažnjom ako se želi osigurati pomak koji je ostvaren nakon rata u smislu stabilnosti, ponovne izgradnje zemlje i pomirenja njenih naroda ne budu izgubljeni.

Ukazao je i na proteste vezane za etničke podjele u obrazovnom sistemu ističući da je međunarodna zajednica u cjelini potcijenila značaj obrazovanja kao dijela procesa poslijeratnog pomirenja i reintegracije, dodajući da među liderima u zemlji ne postoji osjećaj hitne potrebe da se postignu kompromisi kojima bi se riješile podjele i krenulo dalje.

Kada je riječ o evropskom putu BiH iz Delegacije Evropske unije u BiH Agenciji FENA je rečeno da se od političkih lidera u BiH očekuje da ispune preuzete obaveze i da naprave pomak ka EU u vrijeme kada ostatak regiona ide naprijed.

"Postoji potreba za funkcionalnim institucijama na svim nivoima, bržim strukturalnim reformama i poboljšanjem u koordiniranju politika. Vjerujemo da će kretanje prema Evropskoj uniji pomoći stvaranju uvjeta za otvaranje više radnih mjesta i više investicija u BiH", potcrtao je glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.

Dodao je da EU ostaje u potpunosti posvećena evropskoj perspektivi BiH, a na BiH je da odluči kada će podnijeti prijavu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

"Kad se to desi, to bi trebala biti kredibilna aplikacija, a to znači provođenje reformi da bi se osigurala funkcionalna država koja radi uz potpuno poštivanje evropskih vrijednosti", zaključuje McGuffie.

Dejtonski mirovni sporazum parafiran je 21. novembra 1995. u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio.