{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Vrijeme je za novo političko poglavlje u BiH

F
13.6.2011. u 16:30
0
4
Inzko: Vrijeme je za novo političko poglavlje u BiH
0
Inzko: Vrijeme je za novo političko poglavlje u BiH
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ponovno stavljanje fokusa na rad parlamenata i vlasti može otvoriti novo poglavlje u politici u BiH, rekao je danas u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.
Govoreći na konferenciji, koju su organizirali Centar za transatlantske odnose i Američko-bosanska fondacija, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je sada prioritet “formirati vladu koja se može fokusirati na okončanje ekonomske krize.”

Inzko je rekao da akcent treba staviti na “zakonodavstvo o državnoj pomoći i popisu stanovništva kako Bosna i Hercegovina ne bi bila u potpunosti isključena iz panevropske inicijative za prikupljanje statističkih podataka i raspodjele razvojnih sredstava”.

Dodao je i da je postizanje konsenzusa o ustavnim amandmanima “pitanje od najveće hitnosti.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je OHR i dalje od suštinske važnosti kao krajnji autoritet za Dayton i kao neizostavni mehanizam koji sprječava da sporovi u potpunosti zaustave sistem vlasti.

“Kada je sistem bio blokiran, OHR ga je deblokirao,” rekao je Inzko.

Rekao je i da bh. građani “iz cijelog političkog i geografskog spektra” daju podršku programu 5+2 čiji cilj je promoviranje dobrog rada vlasti, investicija i otvaranja radnih mjesta, zdravog ekonomskog menadžmenta i više sigurnosti za građane Bosne i Hercegovine.

“Građani u svakom dijelu zemlje žele više radnih mjesta, manje korupcije, bolje javne usluge i veću ličnu sigurnost,” rekao je Inzko u završnom dijelu govora.

“Oni žele ista prava kao i građani EU, a to uključuje jasnoću imovinskih prava kao ključnog načela uspješnog i slobodnog tržišta koje se širi, fiskalno poštenje i finansijsku odgovornost među državnim službenicima te vladavinu prava kao garanciju protiv korupcije i nesputanog vršenja moći”, naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: