BiH
0

Inzko u posjeti Moskvi: Uloga međunarodne zajednice u BiH se mijenja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas u Moskvi s visokorangiranim zvaničnicima iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, uključujući i zamjenika ministra vanjskih poslova Alekseya Meshkova, a sudjelovao je i u radu konferencije organizirane povodom predstojeće 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Inzko je na konferenciji kazao da značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma nije samo u tome što je njim okončan rat, već što je osigurao i polaznu tačku da BiH krene dugim putem oporavka.

Naveo je zajedničke identifikacijske isprave, jedinstvenu valutu i registracijske tablice kao ključne korake koji su stimulirali trgovinu i omogućili građanima BiH da se slobodno kreću širom zemlje, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Ova sloboda kretanja danas se uzima zdravo za gotovo, ali je imala centralnu ulogu za otvaranje BiH prema sporom i kompleksnom procesu reintegracije", kazao je Inzko.

Ostala važna postignuća u posljednjih 20 godina uključuju uspostavu okvira kojim se raseljenim licima i izbjeglicama omogućio povrat prijeratnih domova te temeljitu reformu sigurnosnog i odbrambenog sektora u zemlji.

Inzko je pojasnio da centralizacija nikada nije bila cilj međunarodne zajednice već je to bilo postizanje "pomirenja, funkcionalnosti i reintegracije" i zemlje koja "radi zajedno i kao jedan da bi postigla bolju budućnost za sve".

"Kako vrijeme prolazi, uloga međunarodne zajednice u BiH se mijenja, a od građana se očekuje da preuzmu odgovornost za budućnost koju žele za sebe, svoju zemlju i svoju djecu", rekao je Inzko.

Konferenciju je organizirao Moskovski državni institut za međunarodne odnose. Među ostalim učesnicima bili su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i bivši predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Milan Panić, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR).