{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko u Dublinu: Vrijeme je da redefiniramo svoj pristup u BiH

F
25.6.2013. u 18:51
1
61
Inzko u Dublinu: Vrijeme je da redefiniramo svoj pristup u BiH
1
Inzko u Dublinu: Vrijeme je da redefiniramo svoj pristup u BiH
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Bosni i Hercegovini je potrebna "prilagođena i ciljana strategija" međunarodne zajednice kako bi se prevazišli izazovi protekli iz novije historije ove zemlje i osigurala njena uspješna kandidatura za članstvo u EU, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji parlamentaraca iz zemalja članica Evropske unije u Dublinu.
"Bosna i Hercegovina je zemlja čiji građani žele da se pridruže Evropskoj uniji, ali su njeni lideri mnogo ambivalentniji u tom pogledu. Mišljenja građana i mišljenja lidera se mimoilaze. I to je ono što je čini posebnim slučajem. Politika uspješnog proširenja mora uzeti u obzir ovo razmimoilaženje", istakao je Inzko.

Pozdravljajući iskrenu procjenu situacije u BiH koju je dao evropski komesar za pitanja proširenja, Stefan Füle i ministrica evropskih poslova Irske, Lucinda Creighton na sjednici Evropskog parlamenta o BiH, održanoj 22. maja, visoki predstavnik je rekao da je potrebno "redefinirati" pristup međunarodne zajednice u BiH kako bi se postigao napredak.

"Ključni napredak u rješavanju spora između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, s pravom se pripisuje odlučnom političkom angažmanu visoke predstavnice, Ashton. U BiH moguće je postići uspjeh jedino putem kreativnog i jačeg političkog angažmana, uz jasne uslove i prednosti koje su izričito utemeljene na evropskim vrijednostima - vrijednostima koje građani BiH u potpunosti razumiju, dok to njihovi lideri još uvijek nisu shvatili", istakao je Inzko podsjećajući da su hiljade građana izašle na ulice u BiH tokom proteklih sedmica da izraze svoju frustraciju zbog nepostojanja kompetentnih, poštenih i efikasnih vlasti.

On je istakao i da mu je nakon četiri godine mandata sasvim jasno da se BiH ne može integrirati u Evropsku uniju ukoliko istaknuti političari pokušavaju odvesti zemlju na put dezintegracije.

"Prilikom ponovnog razmatranja naše strategije, trebali bismo razmisliti o snažnijem poticanju promjena, zadržavajući pri tome centralnu ulogu institucija Evropske unije u BiH. Region ide naprijed i danas imamo najbolju regionalnu situaciju u proteklih dvadeset godina, to je jedinstvena šansa za regionalnu saradnju, ali i za pomirenje u regionu", zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik se obratio učesnicima Konferencije parlamentarnih komisija za pitanja Evropske unije, koja je u Dublinu okupila parlamentarce iz svih 27 zemalja članica Evropske unije od 23. do 25. juna 2013. godine, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: