BiH
6

Inzko: Svi su shvatili da BiH treba međunarodnu pomoć

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izrazio je danas saučešće porodicama žrtava koje su stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini.

"U Vašingtonu sam predao Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, a svim ambasadorima koje sam kontaktirao rekao sam kakva se nesreća ovdje dogodila, najveća poslije rata. Svi su shvatili da Bosni i Hercegovini treba opet pomoći", kazao je u izjavi za medije Inzko.

Mišljenja je da je svijest u međunarodnoj zajednici takva da znaju da je to najveća katastrofa otkada se registruju takve meteorološke katastrofe i izrazio nadu da će odgovor biti adekvatan i da će pomoći.

Kazao je da će danas održati predavanje u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu povodom obilježavanja članstva BiH u UN-u, 22. maja 1992.godine, kada je BiH jednoglasno primljena u veliku porodicu članica UN-a, nakon toga je uslijedio rat, ali da je ipak to bio veliki događaj za BiH.

Iako je od tada prošlo mnogo vremena, Inzko je mišljenja da je situacija u poređenju s prvim godinama mnogo bolja, ali da BiH ima još problema koje treba da riješi.

"Mislim da je pravac kojim BiH ide dobar, to su evrointegracije, međutim, brzina nije dovoljna i da tu treba nešto učiniti", kazao je Inzko.

Naglasio je da će građani BiH koji su na demokratski način već izrazili nezadovoljstvo imati ove godine priliku da u oktobru na izborima koriste bonska ovlaštenja, da koriste svoje mogućnosti da mijenjaju situaciju, da izaberu stranku, lidere, unutar stranaka pojedince koji će dati garanciju da će se poslije oktobra otvoriti jedno novo poglavlje u političkom životu BiH.