|

Inzko se nada liberalizaciji viznog režima do 1. jula

Inzko se nada liberalizaciji viznog režima do 1. jula
0
F
FENA
16.12.2009. u 12:55
7
komentara
0

dijeljenja
Inzko se nada liberalizaciji viznog režima do 1. jula Valentin Inzko
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Valentin Inzko se nada da će Bosna i Hercegovina dobiti bezvizni režim sa zemljama Evropske unije do 1. jula naredne godine.
On je danas u izjavi novinarima u Sarajevu podsjetio da je nedavno Bosnu i Hercegovinu posjetila ekspertna komisija Evropske komisije da vidi kako se odvija proces izdavanja biometrijskih putnih dokumenata.

- Bili su izuzetno zadovoljni, tako da se nadam da ćemo imati bezvizni režim za sve građane Bosne i Hercegovine prije početka naredne turističke sezone 1. jula - rekao je Inzko.

Upitan da li je na osnovu dosadašnjh odluka o liberalizaciji viznog režima, zajedno s referendumom u Švicarskoj, koja doduše nije članica EU, na kojem je zabranjena izgradnja munara za džamije, jedan narod, odnosno jedna vjerska zajednica stavljena u diskriminirajući položaj, Inzko je rekao da je vizni režim liberaliziran Makedoniji, u kojoj živi 35 do 40 posto muslimana, a i muslimani Sandžaka sada su u boljem položaju od muslimana u BiH jer mogu slobodno putovati.

U BiH on vidi dvije grupe ljudi koji trenutno ne mogu slobodno putovati. To su Bošnjaci, koji nemaju drugog pasoša, i slabije socijalne grupe kod srpskog naroda koje ne mogu priuštiti državljanstvo Srbije, jer nije istina da svaki Srbin ima svoje drugo mjesto boravka u Beogradu, da može platiti tamo advokata i drugo, te su i oni jako razočarani.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...