|

Inzko sa Erathom u Washingtonu razgovarao o alarmantnom egzodusu iz BiH

Inzko sa Erathom u Washingtonu razgovarao o alarmantnom egzodusu iz BiH
8
A. P.
29.10.2019. u 16:27
58
komentara
8

dijeljenja
Inzko sa Erathom u Washingtonu razgovarao o alarmantnom egzodusu iz BiH Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji se nalazi u posjeti Washingtonu pred svoje polugodišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, sastao se sa Johnom Erathom, zamjenikom višeg direktora za evropske poslove unutar američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, sa kojim je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini.
Visoki predstavnik je iznio svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini. Istakao je da je prošlo više od godinu dana od općih izbora i da se vlasti moraju formirati na svim nivoima bez daljih odlaganja, imajući u vidu i međunarodne obaveze BiH.

Visoki predstavnik također je rekao da, za sada, pozitivne reforme, okrenute budućnosti nemaju prednost pred pitanjima i retorikom koji produbljuju podjele. Visoki predstavnik je naglasio da su u BiH potrebne promjene i da političari moraju napustiti dosadašnju destruktivnu politiku i usvojiti novi pristup, koji bi potrebe građana stavio na prvo mjesto. Ako se to ne desi, građani će napuštati zemlju u još većem broju nego do sada.

“Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, nedostatka vladavine prava i ekonomskih prilika, što može zaustaviti samo novi način vođenja politike i promjena paradigme,” rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...