BiH
1

Inzko predstavio proces izbornih promjena u Mostaru

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se sastao s predstavnicima nekoliko političkih stranaka i predstavio im detalje procesa tokom kojeg će Ured visokoga predstavnika (OHR) pružiti svoju pomoć kako bi bila osigurana provedba odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izbornim procesom u Mostaru i kako bi bilo omogućeno građanima Mostara da što prije izađu na izbore, stoji u priopćenju iz OHR-a.

Tom prigodom visoki predstavnik istaknuo je da je OHR poduzeo ovaj korak s obzirom na to da su svi dosadašnji napori domaćih aktera doživjeli neuspjeh i da Mostarci neće glasovati 7. oktobra, kada u svim drugim dijelovima BiH građani izlaze na izbore.

"Cilj je naših napora da pomognemo u pronalaženju rješenja na nivou domaćih aktera", rekao je visoki predstavnik, dodavši kako Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržava ulogu OHR-a i njegova nastojanja da pomogne u pronalaženju takvog rješenja.

Visoki predstavnik i njegov prvi zamjenik Roderick Moore danas su najavili da će se pronalaženju kompromisnog rješenja pristupiti u fazama. Prva faza trebala bi početi odmah i tokom nje će OHR raditi s Ekspertnom grupom za Mostar, stoji na kraju priopćenja.