Sprovođenje odluke Ustavnog suda
1

Danas u Sarajevu zvanično počinju dogovori o Mostaru

SRNA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko okupit će danas u Sarajevu političke stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, koje su zastupljene u Parlamentu BiH, kako bi zvanično počela politička faza procesa postizanja konačnog dogovora o sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH za Mostar.

Današnji sastanak samo je početak procesa, a u narednim sedmicama uloga OHR-a, uz podršku šire međunarodne zajednice, bit će da omogući postizanje rješenja među domaćim akterima koje će omogućiti da izbori u Mostaru budu održani na osnovu izbornog sistema koji je u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"Tokom dvije godine, od kada je Ustavni sud donio odluku, stranke nisu uspjele postići dogovor o tome kako je provesti. Iskoristit ćemo naše mogućnosti kako bismo pokušali pomoći u postizanju tog sporazuma. Da bi taj pokušaj bio uspješan, domaći lideri moraju pokazati da su na visini zadatka, da imaju mudrost i fleksibilnost", rekao je Inzko.

Ističući da ljudi koji žive u Mostaru nisu mogli glasati prošle sedmice, Inzko je naveo da je cilj napora međunarodne zajednice da ovo stanje bude ispravljeno što je moguće prije.

Ambasadori članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope prisustvovat će ovom sastanku kako bi pokazali opredijeljenost međunarodne zajednice ka rješenju ovog pitanja.

Druge stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH bit će pomno informisane o napretku, a predstavnici srpskog naroda u Mostaru pozvani su da učestvuju u ovom procesu.

Sastanak je zakazan za 16.00 sati u sjedištu OHR-a u Sarajevu.