|

Inzko pozvao pet kantonalnih skupština da imenuju delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH

Inzko pozvao pet kantonalnih skupština da imenuju delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH
7
F
FENA
18.12.2014. u 18:02
19
komentara
7

dijeljenja
Inzko pozvao pet kantonalnih skupština da imenuju delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se pismom obratio članovima kantonalnih skupština u Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu kako bi se osiguralo da skupštine u ovim kantonima izaberu delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
U pismu je visoki predstavnik podsjetio pet kantonalnih skupština na obavezu koju imaju prema odredbama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, te upozorio da je predviđeni rok istekao i da nisu ispoštovali obavezu izbora delegata iz svojih kantonalnih skupština.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik je pozvao kantonalne skupštine da ispune svoju obavezu i izaberu delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije bez daljnjeg odlaganja.

"Podrazumijeva se da sve dok se ne formiraju Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ovi nivoi neće moći usvojiti reformske mjere potrebne da se riješe ozbiljni socijalni i ekonomski problemi ove zemlje", upozorio je visoki predstavnik u svom pismu.

On je također pohvalio Centralnu izbornu komisiju BiH i izrazio podršku toj instituciji za napore koje je uložila u rješavanje ovog pitanja.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...