BiH
2

Inzko pozvao lidere Federacije BiH na novi sastanak

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je lidere Federacije BiH (FBiH) na sastanak početkom naredne sedmice na kojem će razgovarati o rješenjima u procesu imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH.

Na sastanku u organizaciji OHR-a, koji je održan 3. aprila, visoki predstavnik je na sebe preuzeo organizaciju sljedećeg sastanka, nakon što učesnici, nadležni za imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Sudu, razmotre prijedloge i pronađu oblasti u kojima je moguće postići dogovor, saopšteno je iz OHR-a.

U jučerašnjem pismu visoki predstavnik predlaže novi sastanak s predsjednikom i dva potpredsjednika FBiH, te Kolegijumom Doma naroda FBiH.

Inzko u pismu navodi da očekuje od lidera da, imajući u vidu ozbiljnost situacije u FBiH, budu u mogućnosti da objave da su postigli bar dogovor koji će osigurati da na kraju sastanka broj upražnjenih sudijskih mjesta bude manji nego prije sastanka, te da su dogovorili dalje korake ka imenovanju preostalih sudija.

Visoki predstavnik je poziv na sastanak uputio predsjedniku FBiH Živku Budimiru, potpredsjednicima FBiH Svetozaru Pudariću i Mirsadu Kebi, predsjedavajućem Doma naroda FBiH Radoju Vidoviću, njegovom zamjeniku Jasminu Smailbegoviću, šefu Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Amiru Zukiću, šefu Kluba Srba u Domu naroda FBiH Miri LJubijankić i šefu Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH Luki Faletaru.