BiH
5

Inzko: Međunarodna zajednica je razočarana

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da je cjelokupna međunarodna zajednica izuzetno razočarana neuspjehom stranaka i institucija Federacije BiH da u protekle četiri godine preduzmu neophodne mjere i popune upražnjene pozicije u Ustavnom sudu.

"Ova situacija je u značajnoj mjeri opteretila jednu od najvažnijih institucija Federacije BiH. Time je onemogućeno Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa da donese bilo kakvu odluku. Za donošenje bilo koje druge odluke Ustavnog suda Federacije BiH potreban je konsenzus svih pet sudija", istakao je Inzko u uvodnom obraćanju na današnjem sastanku sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, potpredsjednicima Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem i članovima Kolegijuma Doma naroda Parlamenta FBiH.

On je pozvao učesnike sastanka da kažu šta namjeravaju učiniti da bi se postigao napredak i konačno budu imenovane sudije na upražnjene pozicije u federalnom Ustavnom sudu, te naglasio da omogućavanje institucijama da rade svoj posao nije stvar izbora nego obaveza.

"U različitim trenucima tokom protekle četiri godine sve političke stranke koje su ovdje zastupljene imale su ulogu u opstruisanju izbora sudija, zbog želje da na ta mjesta dovedu sudije nad kojima mogu obezbjedniti svoju političku kontrolu ili utjecaj", rekao je Inzko.

On je napomenuo da je današnji sastanak sazvao na zahtjev Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira da bi čuo šta se planira učiniti da bi se postigao pomak po ovom pitanju i obezbijedio izbor preostalih sudija.

"To ne znači da jedna institucija drugoj proslijeđuje imena poput vrućeg krompira. To znači zajednički rad na politički odgovoran način i dogovor oko imena kandidata koji mogu biti politički prihvaćeni od obje institucije, uz puno poštivanje zakonskih i ustavnih procedura", poručio je Inzko i dodao da vlasti moraju prestati da očekuju da međunarodna zajednica radi njihov posao umjesto njih.

Sastanku u OHR-u, osim Budimir, Kebe i Pudarića, prisustvuju članovi Kolegijuma Doma naroda Parlamenta FBiH – predsjedavajući Radoje Vidović, njegov zamjenik Jasmin Smailbegović, šef Kluba bošnjačkih delegata Amir Zukić, šef Kluba srpskih delegata Mira Ljubijankić i šef Kluba hrvatskih delegata Luka Faletar.

Prošle sedmice su ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH izrazili očekivanja da će doći do konstruktivnog angažmana svih učesnika na sastanku i da će političke stranke iz kojih dolaze ostvariti komunikaciju i izraditi rješenja kojima će obezbijediti imenovanje sudija na upražnjena mjesta.

Dom naroda Parlamenta FBiH 21. marta nije potvrdio imenovanje troje sudija u Ustavni sud FBiH. Od 2008. godine zbog nedovoljnog broja sudija Ustavnog suda FBiH onemogućeno je djelovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.