|

Inzko pozvao Budimira da povuče odluku o razrješenju Krajine

Inzko pozvao Budimira da povuče odluku o razrješenju Krajine
8
F
FENA
7.1.2014. u 18:04
67
komentara
8

dijeljenja
Inzko pozvao Budimira da povuče odluku o razrješenju Krajine Foto: FENA
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Iznzko očekuje da predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir osigura funkcioniranje institucija, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.
Inzko je danas na sastanku pozvao Budimira da poništi odluku od 3. januara kojom je razriješio dužnosti federalnog ministra finansija Antu Krajinu ili da tu odluku izmijeni na način da ministar finansija može i dalje obavljati njegove funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

Visoki predstavnik je ponovno istaknuo potrebu za funkcionalnim institucijama.

"U interesu je građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini da je mjesto ministra finansija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti", rekao je Inzko.

Ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji budžetskih transakcija u Federaciji BiH i bez njegovog potpisa ne mogu se isplatiti plaće, boračka i socijalna davanja te servisirati unutrašnji i vanjski dug. Ove isplate prispijevaju veoma brzo.

Pored toga, ministar finansija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog vijeća BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći dobiti dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda", saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik očekuje od predsjednika Budimira da riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da osigura kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obnašanje vlasti i funkcioniranje FBiH i BiH u cjelini.

Inzko podržava održavanje sastanka između premijera i predsjednika Federacije BiH radi dogovaranja daljnjih koraka.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...