{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Inzko: OHR neće nametati odluke vezane za Statut Mostara

S
Srna
2.3.2012. u 17:38
0
4
Inzko: OHR neće nametati odluke vezane za Statut Mostara
0
Inzko: OHR neće nametati odluke vezane za Statut Mostara
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je danas da OHR neće nametati nikakve odluke u vezi sa Statutom grada Mostara.
''Nećemo nametati nikakva rješenja. Danas smo započeli ciklus razgovora, ovo nisu bili pregovori već razgovori. I samo ćemo pomagati da se stavovi približe. Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati, a mi moramo učiniti sve da nađemo zajedničko rješenje", rekao je Inzko nakon sastanka kod mostarskog muftije Seida Smajkića.

Inzko je rekao da je došao u Mostar da bi čuo mišljenje muftije Smajkića, kao i glas bošnjačke zajednice, te istakao da vjerske zajednice mogu učiniti puno na pomirenju.

Visoki predstavnik rekao međunarodna zajednica želi da Mostar postane grad sa budućnošću. ''Želimo da Mostar bude grad potencijala u kojem su se riješili problemi i da svako gradi povjerenje i da niko ne bude manje Hrvat, Bošnjak ili Srbin'', kaže Inzko.

Muftija Smajkić je nakon sastanka naglasio da je prenio Incku svoje viđenje situacije u Mostaru i izrazio nadu da će to uticati na donošenje odluke koja bi trebala na zadovoljavajući način riješiti tenzije.

Ustavni sud BiH krajem 2011. godine proglasio je neustavnim dijelove mostarskog statuta i naložio parlamentu BiH izmjene koje još nisu urađene, tako da bi i održavanje lokalnih izbora u Mostaru moglo doći u pitanje. Pošto političke stranke do sada nisu mogle doći do dogovora, postoje tumačenja da rješenje treba naći OHR koji je i tvorac mostarskog statuta

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: