{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Neću intervenisati u prekomponovanju vlasti

F
29.6.2012. u 09:10
13
44
Inzko: Neću intervenisati u prekomponovanju vlasti
13
Inzko: Neću intervenisati u prekomponovanju vlasti
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da neće intervenisati u prekomponovanju vlasti.
Objasnio je da su u srijedu svi bh. lideri bili u Briselu i da oni žele u Evropu.

"To znači da moraju imati i sposobnost da rješavaju probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktuelan. Inače bi to bila kontradikcija - želiš u Evropu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenisati", rekao je Inzko, dodajući da neće povući ni odluku o suspenziji.

Komentarušići da li očekuje da problem nastao u Parlamentu Federacije rješava Ustavni sud ili je moguće da novokomponirana koalicija nastavi sazivati sjednice mimo Poslovnika o radu tih tijela i ostalih propisa kaže da je zaista to sve na na domaćim institucijama i treba ih poštovati.

"Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti šta će odlučiti. Ustavnom sudu su se obratile i jedna i druga strana i sad je do Suda", istakao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada FBiH ima pravo raspravljati o odluci predsjednika Federacije BiH, istakao je svoj stav i stav šire međunarodne zajednice, a to je da domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima.

"Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj. Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost da riješe situaciju vlastitim snagama", kaže Inzko, koji ne vjeruje da bi njegov angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije u BiH.

Mišljenja je da BiH, težići da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: