|

Inzko na Oxfordu: U BiH potreban daljnji i čak snažniji angažman međunarodne zajednice

Inzko na Oxfordu: U BiH potreban daljnji i čak snažniji angažman međunarodne zajednice
40
Klix.ba
24.5.2018. u 13:33
58
komentara
40

dijeljenja
Inzko na Oxfordu: U BiH potreban daljnji i čak snažniji angažman međunarodne zajednice
Mir je više od pukog odsustva rata, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji o budućnosti Bosne i Hercegovine koja je održana sinoć na Univerzitetu u Oxfordu. On je rekao da građani Bosne i Hercegovine žele više od svoje zemlje i svojih političara i neće više prihvatati vladu na “autopilotu”.
Visoki predstavnik je izjavio da “osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno” zahtijeva fundamentalne političke promjene, dodavši da lideri treba da prestanu živjeti u prošlosti i da se umjesto toga "odlučno okrenu ka budućnosti".

Navodeći da su "proaktivni angažman međunarodne zajednice i tijesna saradnja sa izabranim političarima doveli do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Daytona", visoki predstavnik je rekao da postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu. On je rekao da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako lideri u Bosni i Hercegovini budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju. On je dalje dodao da bi međunarodna zajednica “trebala biti spremna i da detaljnije definira reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed”.

Pomaci su prijeko potrebni, rekao je on, kako bi se podržao pravosudni sistem u cilju osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu. “Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde: Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnim za naša demokratska društva njeguju i u Bosni i Hercegovini.”

Visoki predstavnik je sugerirao da bi usklađivanje ciklusa održavanja općinskih i općih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost. On je također rekao da bi progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama, te predložio uvođenje programa Erasmus u Bosni i Hercegovini i između zemalja Zapadnog Balkana.

Na kraju, visoki predstavnik je odao priznanje za “nepokolebljiv angažman i impresivan doprinos koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo i koje i dalje daje miru u Bosni i Hercegovini”.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...