BiH
0

Inzko: Na osnovu istine podijeljeno društvo može početi proces izlječenja

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Svaki čovjek ima pravo da bude sahranjen na način kojim se poštuje besmrtnost njegove duše i omogućava njegovim bližnjima da izraze svoju tugu, kazao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao ukopu 520 žrtava masakra iz 1995. godine u Potočarima.

Ukop žrtava je dio ceremonije odavanja počasti za više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su izgubili živote kao žrtve genocida.

Naglasio je da građani Evrope iskazuju solidarnost s onima koji u Srebrenici tuguju za svojim najdražima, dodajući da je 11. juli, Evropski dan sjećanja, dan kada se još jednom mora ponoviti istina kao jedini način ponovne uspostave moralne ravnoteže u društvu.

"Samo na osnovu istine podijeljeno društvo može početi proces izlječenja i krenuti naprijed", istaknuo je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko propješačio je dio puta s hiljadama učesnika srebreničkog "Marša mira", a danas je ponovio svoje uvjerenje da dobro nije pasivno i da društvo nije bespomoćno kada se suoči sa zlom.

"Društvo može aktivno i odlučno jačati alternativu zlu, protivtežu zlu, a to je stvarnost i život izgrađen na pravdi", rekao je.

Također je istaknuo da Bosna i Hercegovina može da se oporavi i krene naprijed stalnom potragom za pravdom i sistematskim i empiričkim dokumentiranjem onoga što se desilo u Srebrenici i drugdje u toku sukoba.

"Istina će pobijediti - čak i među onima koji se tvrdoglavo kriju od nje", kazao je Inzko, jer je "pravda spora, ali dostižna".