BiH
4

Inzko će se danas priključiti učesnicima Marša mira

Anadolija
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko priključit će se učesnicima srebreničkog Marša mira danas u 13 sati, kada se kolona bude kretala iz sela Jaglići do Šušnjara. Ovim gestom visoki predstavnik će iskazati poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, najstrašnijeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz OHR-a.

"Svaki korak na putu ka Srebrenici upućuje jasnu poruku da nećemo dozvoliti da oni koji su izgubili život budu zaboravljeni, da se sjećanje na ono što se dogodilo iskrivljuje, niti da se ovaj užasni zločin ponovi", izjavio je Inzko i dodao: "Marš mira nosi jednostavnu poruku razumljivu svakom ljudskom biću: mir i pravda će prevagnuti nad zlom."

Visoki predstavnik se danas priključuje Maršu mira zajedno sa hiljadama drugih da oda počast mrtvima i iskaže solidarnost sa porodicama.

Na mezarju u Potočarima 11. Jula bit će sahranjeni posmrtni ostaci 520 žrtava. Visoki predstavnik je rekao da je njegova najveća želja da se pravda zadovolji i da se oni koji su odgovorni za genocid u Srebrenici osude kako bi se dao prostor pomirenju.